miercuri, 29 noiembrie 2006

Firma ta răspunde penal! (partea a 2 -a)

Am vorbit deja, pe scurt şi am enumerat care sunt pedepsele principale, precum şi cele complementare aplicabile persoanelor juridice, aşa cum sunt ele reglementate de Legea 278 din 04.07.2006 pentru modificarea Codului penal, prin care a fost instituită şi răspunderea penală a acestor persoane.

Astăzi, voi detalia pedepsele principale aplicabile persoanelor juridice care se fac vinovate de săvârşirea vreunei infracţiuni.

Pedepsele aplicabile persoanei juridice sunt cuprinse în Capitolul IV1 al Codului penal în actuala sa formă.

În art. 711 al Codului penal este reglementat conţinutul pedepsei principale aplicabilă persoanei juridice şi anume: „Conţinutul pedepsei amenzii”.

În alin. 1 este definită această pedeapsă ca fiind: „suma de bani pe care persoana juridică este condamnată să o plătească”.

În următorul alineat, se face o legătură între gravitatea faptei săvârşită de persoana fizică şi pedeapsa aplicată persoanei juridice, astfel: „Când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani sau amenda, minimul special al amenzii pentru persoana juridică este de 5.000 lei, iar maximul special al amenzii este de 600.000 lei” – art. 711 C.pen..

Din punctul de vedere al legiuitorului, între pedepsele pentru infracţiunile săvârşite de persoane fizice, când este necesar să fie sancţionată penal şi persoana juridică, trebuie să existe o corelaţie funcţei de gravitatea acestora. Adică, pentru a nu se crea de către instanţele de judecată disproporţii vădite între cuantumul pedepselor aplicate persoanelor fizice şi celor juridice, în cauzele în care este nevoie să se sancţioneze şi persoanele juridice, cuantumul acestor pedepse aplicate persoanelor juridice se va stabili în intervalul impus de legiuitor, funcţie de cel aplicabil persoanelor fizice.

Ca atare, atunci când „legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, minimul special al amenzii pentru persoana juridică este de 10.000 lei, iar maximul special al amenzii este de 90.000 lei” – art. 711 C.pen..

Minimul special sau maximul special la care face referire legiuitorul mai sus reprezintă limitele intervalelor între care instanţele pot pronunţa o pedeapsă ce poate fi aplicată unei persoane juridice.

Despre conţinutul pedepselor complementare, în partea a 3-a.

Dacă sunteţi interesaţi de subiect vă aştept cu întrebări.

Avocat Bogdan Radu Curelea – Baroul Bucureşti

Telefon: 0744632262

Niciun comentariu: