vineri, 13 aprilie 2007

A.N.A.F. -ul iti poate inchide firma fara nici un motiv

Fostul ordin nr. 375 din 21.07.2005 privind stabilirea condiţiilor pentru declararea contribuabililor inactivi (publicat în M.Of. nr. 719/09.08.2005)a fost abrogat prin ordinul 575 din 21.07.2006, publicat in M.Of. partea I nr. 701 din 16.08.2006.
Daca la prima vedere, din punctul de vedere al disciplinei fiscale acest gen de ordine sunt eficiente, in practica pot aparea situatii absurde care conduc la "ruinarea" unei societati comerciale ce a respectat intru-totul cerintele legale in materie.

Art. 1 al ordinului 575 prevede doar doua conditii alternative in care un contribuabil este declarat inactiv (spre diferenta de ordinul 375 care prevedea trei astfel de conditii):

- in cazul in care contribuabilul se sustrage de la efectuarea inspectiei fiscale, prin declararea unor date de identificare a sediului social care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
- in cazul in care organele fiscale au constatat ca nu functioneaza la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat.

Daca se constata ca este indeplinita vreuna dintre aceste conditii, contribuabilul respectiv va fi declarat inactiv prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I.

Ce se intampla cu un contribuabil declarat inactiv?

- i se aplica procedurile de administrare fiscala referitoare la gestiunea, controlul si colectarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat (art. 2 alin. 1), cu singura exceptie ca nu vor fi supusi procedurilor curente de notificare pentru nedepunerea declaratiilor(art. 2 alin. 2).

- DE LA DATA DECLARARII CA INACTIV, CONTRIBUABILUL NU MAI ARE DREPTUL DE A UTILIZA FA CTURI, FACTURI FISCALE, ALTE DOCUMENTE SAU FORMULARE TIPIZATE CU REGIM SPECIAL! - art. 3 alin. 1. Aceste documente, daca vor fi emise, nu vor produce efecte din punct de vedere fiscal.

- toate procedurile de avizare, autorizare, certificare, licentiere sau alte proceduri similare, cat si orice operatiune sau procedura vamala cu privire la contribuabilul inactiv si la activitatile acestuia, precum si oricare dintre avizele, autorizatiile, licentele, acordurile si orice alte acte in baza carora contribuabilii inactivi sunt autorizati sa functioneze sau sa desfasoare diverse activitati economice SE SUSPENDA DE DREPT - art. 4.

Concluzia care se impune in urma analizarii acestor efecte este una singura: societatea declarata inactiva SE AFLA IN IMPOSIBILITATE DE A-SI MAI DESFASURA ACTIVITATEA!!!

Problema apare in momentul in care organele subordonate ANAF, respectiv D.G.F.P. judetene si a mun. Bucuresti - pe de o parte si A.F.P. locale sau de sector - pe de alta parte vor constata daca sunt indeplinite conditiile pentru ca o societate comerciala sa fie declarata inactiva.

Exista sute de cazuri, numai la societatile arondate Administratiei Finantelor Publice sector 6 de exemplu, in care un functionar neglijent, a introdus in lista cu contribuabilii inactivi si societati comerciale aflate in deplina legalitate.

De exemplu, un caz concret pe care il prezint, este acela al unei societati care si-a mutat sediul de la un sector oarecare la sectorul 6, si care in baza ordinului 375 din 2005, in vigoare la data respectiva, a fost declarata inactiva deoarece aparea ca ar fi depus la sect. 6 declaratiile fiscale numai pe ultimul an. Asa si era, doar ca respectiva firma depusese declaratiile, de la infiintare si pana in momentul in care si-a mutat sediul la sectorul 6, la Administratia de sector unde avusese anterior sediul.

Deci, dintr-o simpla eroare a unor functionari cel putin neglijenti,o societate onorabila si pe deplin profitabila, poate ajunge sa isi inceteze activitatea. Datele eronate sunt preluate de D.G.F.P. ca atare, stiute fiind deficientele de comunicare intre institutiile ce fac parte din aceeasi structura ministeriala. Ulterior, A.N.A.F. publica un astfel de ordin in Monitorul Oficial. Este si cazul ordinului presedintelui A.N.A.F. 586 din 25 iulie 2006, publicat in M.Of. nr. 726 din 24.08.2006, care cuprinde sute de firme declarate IN MOD ERONAT inactive, conform algoritmului mai sus enuntat.

Incercarea de a remedia greseala este mult mai anevoioasa: conform art. 6 din ordinul 575, starea de inactivitate inceteaza daca nu mai sunt indeplinite conditiile pentru care contribuabilul a fost declarat inactiv.

Nu se specifica nimic - desi sunt semnalate situatii din perioada anterioara, aceea a aplicarii ordinului 375 - legat de chestiunea societatilor comerciale ajunse din eroare pe lista contribuabililor inactivi.

A.N.A.F. a gasit o modalitate de remediere a situatiei mai mult sau mai putin legala: publicarea in M.Of. a unei ERATE!

Dar acest lucru nu se intampla foarte usor, iar solutia A.N.A.F. poate fi atacata oricand in justitie ca fiind nelegala, de un concurent care a pierdut o licitatie in fata ta, de exemplu.

Un astfel de ordin este un bun instrument ce poate servi reglarilor de conturi pe plan economic. Daca de exemplu, exista doar cativa concurenti pe o piata si vrei sa fii sigur ca nu o sa ai probleme, iti gasesti sprijin pe plan politic si astfel un functionar "neatent" introduce pe o lista cu inactivi societatile concurente tie. Pana cand situatia se va remedia dureaza cel putin 1 an de zile, timp in care ai castigat licitatiile care te interesau, deoarece cat timp sunt inactive, nu li se vor elibera certificate de atestare fiscala, nici certificatele de inregistrare fiscala s.a.m.d.!

Un alt sfat util: daca participi la o licitatie, verifica toate ordinele presedintelui A.N.A.F. cu astfel de liste, pentru a putea vedea daca vreunul dintre concurentii tai se afla acolo. Daca sunt pe lista, acestia nu pot participa la licitatie, iar in conditia in care au participat, aceasta va fi anulata!

De ce dureaza atat de mult remedierea situatiei de catre A.N.A.F.?

Pentru ca se va realiza o corespondenta de la A.F.P. de care apartine societatea, catre D.G.F.P. - serviciul de inspectie fiscala si abia apoi la A.N.A.F. - Directia de metodologie si proceduri pentru inspectia fiscala. Intr-un final, dupa ce se parcurge toata aceasta procedura, ordinul prin care se formuleaza erata este publicat in M.Of. Or,asa cum stim la toate aceste institutii, lucrurile se misca foarte greu.

Nici pe plan judiciar nu stam mai bine, solutia fiind o cerere in contencios administrativ pentru anularea actului si obligarea A.N.A.F. la eliminarea societatii respective de pe listele contribuabililor declarati inactivi publicate atat pe internet, cat si in Monitorul Oficial, precum si repararea eventualelor pagube - in baza art. 18 din Legea 554 din 2 decembrie 2004 a contenciosului administrativ.
De asemenea, se poate formula, odata cu cererea de anulare in contencios administrativ sau separat, o cerere de suspendare (in nici un caz ordonanta presedintiala - inadmisibila in contencios)in baza art.14 si 15 din L. 554/02.12.2004.da mai departe pe yahoo messenger

Toate aceste solutii sunt de durata si va pot afecta activitatea sau pe cea concurentilor tai :)!