vineri, 20 iulie 2012

Asociat "captiv"?


Ce faci dacă, de bună voie şi nesilit de nimeni, dar în circumstanţe subiective, fără o analiză de specialitate, ai devenit asociat şi administrator într-o societate comercială cu care, după o perioadă de timp, nu mai ai nicio legătură?
Ipoteza e simplă: încheierea unui contract de societate şi asumarea funcţiei de administrator, dispariţia încrederii în oamenii cu care colaborezi, pierderea legăturii cu aceştia şi cu activitatea societăţii. Pe scurt, dispariţia ta din mecanismul concret la care ai aderat, dar nu şi dispariţia ta din punct de vedere formal.
Teoretic ar trebui să fie uşor să te retragi, să renunţi la asocierea realizată deoarece nimeni nu poate fi obligat să se asocieze, și nimeni nu poate rămâne asociat, conform principiilor de drept.
În practică insă, nimic nu este atât de uşor, renunţarea ta putând fi făcută doar pe cale judecătorească care presupune cheltuieli, timp şi nervi.
Aşadar, singura variantă este să introduci o acţiune în justiţie prin care să soliciţi să se constate renunţarea ta la calitatea de asociat şi la cea de administrator în firma respectivă şi să faci demersurile necesare pentru a încerca să-i contactezi pe ceilalţi asociaţi pentru a-i introduce în proces cu scopul de a le face hotărârea instanţei opozabilă.
Alte cereri care se fac de obicei într-o astfel de acţiune sunt: obligarea societăţii, despre care oricum nu mai ştii nimic, la plata drepturilor băneşti corespunzătoare cotei pe care o deţii din capitalul social şi stabilirea structurii participării la capitalul social al celorlalţi asociaţi care rămân în firmă după pronuţarea retragerii tale de către instanţă.
Concluzie: este foarte uşor să te asociezi şi mult mai complicat să renunţi la această asociere în cazul în care încrederea care stă la baza unui contract de societate a dispărut.

StudioLegal/19.07.2012 Red.Av.I.D.

Niciun comentariu: