vineri, 14 martie 2014

Restituirea taxei auto în baza hotărârilor judecătoreşti executorii


Pentru a diminua forţa executorie a hotărârilor 
judecătoreşti prin care s-a dispus restituirea taxelor achitate de contribuabili cu titlu de taxă de poluare, Guvernul României a emis O.U.G. nr. 8 care a intrat în vigoare la data de 28.02.2014, prin care a stabilit plata eşalonată pe o perioadă de 5 ani a sumelor.
Conform art. XV din O.U.G. 8/2014 plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule (stabilită prin O.U.G. 50 din 2008) şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (stabilită prin Legea nr. 9 din 2013), dobânzile calculate până la data plăţii integrale şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora.
În concret, nu se poate pune în executare directă hotărârea executorie pentru că a intervenit această reglementare care prevede şi faptul că orice procedură de executare silită se suspendă de drept.
Procedura de restituire a sumelor stabilite de instanţe:
-        Cerere de restituire la A.F.P. aferentă domiciliului contribuabilului;
-        Soluţionarea cererii în termen de 45 de zile de la depunere;
-        De la împlinirea termenului de 45 de zile începe să curgă termenul de 5 ani pe parcursul căruia se vor restitui sumele cu titlu de taxă de poluare, dobânzi şi cheltuieli de judecată;
Conform alin. 6 din acest articol, procedura de efectuare a plăţii titlurilor executorii va fi stabilită prin ordin comun al ministrului mediului şi schimbărilor climatice şi al ministrului finanţelor publice, cu respectarea termenului de 5 ani, ceea ce înseamnă că mai este nevoie şi de alte reglementări în plus pentru restiuirea efectivă a sumelor la care au dreptul contribuabilii.
În concluzie, nu se poate pune în executare hotărârea judecătorească prin care s-a dispus restituirea taxei auto plătită în baza O.U.G. 50 din 2008 sau în baza Legii nr. 9 din 2012, deşi este executorie conform legii, ceea ce înseamnă că în practică, având în vedere procedurile administrative lacunare şi ineficiente, va apărea necesitatea introducerii altor cereri la instanţele judecătoreşti (inclusiv, atacarea pentru nelegalitate a art. XV din O.U.G. 8/2014) până la restituirea efectivă a sumelor.

                                                                                                                                           Red. Av. D.I./13.03.2014

Un comentariu:

Anonim spunea...

In cea ce priveste esalonarea de plati a sumelor prevăzute în titluri executorii, CCR s-ar fi pronuntat deja in decizia nr. 384/2013 dar
aici apare problema nerespectarii titlului executoriu prin actualizarea cu indicele de inflatie a dobinzilor fiscale acordate pana la data platii integrale.