luni, 1 iulie 2013

Infracțiuni săvârșite de CREDIDAM, conform L. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Drepturile și obligațiile CREDIDAM conform acestei legi.


Pentru că, în relația cu Artistul, Credidam invocă propriul Statut – general și incomplet (atacabil în instanță) în opinia noastră – preferăm ca în continuarea studiului pe această temă, să abordăm legea cadru în materie de drepturi de autor și de drepturi conexe – L. 8/1996 (denumită în continuarea Legea).

Conform dispozițiilor art. 130 (lit. d - j) din Lege,  organismele de gestiune colectivă (deci și CREDIDAM) au următoarele obligaţii față de membrii săi:
   
“d) să protejeze interesele membrilor lor, în ceea ce priveşte gestionarea drepturilor cuvenite, ca urmare a utilizării repertoriului propriu, în afara teritoriului României, prin încheierea de contracte de reprezentare cu organismele similare din străinătate;
   e) să colecteze sumele datorate de utilizatori şi să le repartizeze între titularii de drepturi, potrivit prevederilor din statut;
   f) să asigure accesul propriilor membri la informaţiile privind orice aspect al activităţii de colectare a sumelor datorate de utilizatori şi de repartizare a acestora;
   g) să acorde asistenţă de specialitate titularilor de drepturi şi să îi reprezinte în cadrul procedurilor legale, în limita obiectului lor de activitate;
   h) să ceară utilizatorilor sau intermediarilor acestora comunicarea de informaţii şi transmiterea documentelor necesare pentru determinarea cuantumului remuneraţiilor pe care le colectează, precum şi informaţii privind operele utilizate, cu indicarea titularilor de drepturi, în vederea repartizării acestora; utilizatorii sau intermediarii acestora au obligaţia să furnizeze, în format scris şi electronic, în termen de 10 zile de la solicitare, informaţiile şi documentele solicitate, sub semnătura reprezentantului legal şi ştampilate;
   i) să asigure transparenţa activităţii de gestiune colectivă în raporturile cu autorităţile publice care au drept de control şi, prin acestea, cu utilizatorii;
   j) să îndeplinească orice altă activitate, conform mandatului special primit de la titularii dreptului de autor sau ai drepturilor conexe, în limitele obiectului lor de activitate”.

Mai prevede legea că exercitarea gestiunii colective încredințate prin contractul de mandat nu poate restrânge în nici un fel drepturile patrimoniale ale titularilor (art. 134 din Lege).

De asemenea, este de reținut că nici o sumă colectată de Credidam nu constituie veniturile sale proprii (inclusiv sumele nerevendicate de titulari), acesta fiind un mandatar special conform legii (art. 134 alin. 2 din Lege).

Alineatul 3 al art. 134 dispune clar că: Remuneraţiile încasate de organismele de gestiune colectivă nu sunt şi nu pot fi asimilate veniturilor acestora”.
Alineatul 4 al aceluiași articol mai prevede că: “În exercitarea mandatului, în condiţiile prezentei legi, organismelor de gestiune colectivă nu li se transferă sau nu li se transmit drepturi de autor şi drepturi conexe ori utilizarea acestora”.


Așadar, dacă titularii de drepturi au optat, conform art. 123 alin. 1 din Lege la a-și gestiona drepturile prin intermediul organismului de gestiune colectivă, pe bază de mandat (și nu individual), nu îndreptățește Credidam să dispună după bunul plac de sumele colectate de la utilizatori (posturile TV, de exemplu), ci numai în limitele mandatului acordat prin contract (art. 125 alin. 2 din Lege).

Regulile după care se va desfășura această gestiune colectivă în concret sunt reglementate în art. 134 alin. 2 din Lege, fapt pentru care nu le mai enumerăm aici, rezumându-ne să facem trimitere la acestea.

În consecință, dacă am stabilit foarte clar care este “rolul” Credidam în raport cu membrii săi – un mandatar cu atribuții și obligații stabilite de lege, este necesar să cunoaștem și sancțiunile la care este supus acesta, în caz de neîndeplinire a obligațiilor contractuale și legale.

Art. 1387 din lege face trimitere la declanșarea răspunderii civile, contravenționale sau penale în cazul încălcării drepturilor recunoscute și protejate prin legea 8/1996.

Ceea ce poate nu știați, aceeași lege reglementează și infracțiunile pe care le săvârșește Credidam (prin reprezentanții săi), în cazul în care încalcă dispozițiile de la art. 134, adică dacă dispune de veniturile membrilor, dacă nu respectă regulile prevăzute la respectivul articol cu privire la repartizarea sumelor colectate, la luarea hotărârilor privind repartizările și colectările în Adunări Generale legal convocate (la care toți membri pot participa și nu înțelegem de ce nu o fac!). Aceste fapte de încălcare a drepturilor titularilor constituie infracțiuni și se pedepsesc conform art. 140 alin. 1 lit. h) din lege, cu închisoarea de la o lună la 2 ani sau cu amendă penală.

Bineînțeles că, reglementarea în materie penală cuprinsă în legea specială nu exclude răspunderea penală a celor dovediți vinovați de răspunderea generală prevăzută de Codul penal (gestiune frauduloasă, delapidare).

În concluzie, Credidam face ceea ce dorește dacă voi nu faceți nimic. Mijloacele legale există, trebuie doar să fie accesate.

Succes!


P.S. Următorul subiect: ce pot face titularii de drepturi în materie de CREDIDAM și pentru a-și apăra și realiza propriile drepturi?

StudioLegal/01.07.2013

Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna ziua.
Exista posibilitatea de recuperare a sumelor incasate de CREDIDAM, retroactiv, daca artistul se inscrie si-si depune repertoriul?
Multumesc.