joi, 4 iulie 2013

Referitor la: Legea nr. 165/2103 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România


Ca urmare a obligaţiei impuse de Curtea Europeană a Drepturilor Omului consacrată în numeroase hotărâri, România a fost nevoită să adopte norme eficiente de finalizare a procesului intern de restituire a imobilelor preluate în mod abuziv abuziv în perioada regimului comunist. Una dintre aceste norme este Legea nr. 165 din 2013 prin care sperăm să se soluţioneze cât mai rapid toate cererile introduse în baza Legii nr. 10 din 2001.
Regula instituită de acest act normativ este restituirea imobilelor în natură iar excepţia, în cazul în care restituirea în natură a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist nu mai este posibilă, este adoptarea măsurilor reparatorii în echivalent.
Măsura reparatorie prin echivalent se stabileşte în puncte, conform Cap. III din Lege, iar în cazul persoanelor care au cedat drepturile lor aceasta este singura metodă aplicabilă.
Unul din principiile care au stat la baza adoptării acestei legi a fost principiul transparenţei procesului de stabilire a măsurilor reparatorii, principiu care considerăm că a fost încălcat până la acest moment prin reglementările în vigoare până la data de 20.05.2013 având în vedere că era un mister modul în care erau soluţionate dosarele de către A.N.R.P. şi modul în care era stabilită ordinea de soluţionare. În cazul în care solicitai informaţii cu privire la stadiul dosarelor răspunsurile erau vagi şi puteai observa cu facilitate faptul că procedura de soluţionare dura foarte mult iar numărul de dosare soluţioante era considerabil de mic.
Considerăm că este util să facem o prezentare succintă a etapelor care trebuie parcurse de instituţiile publice până la restituirea efectivă în natură:
1.          În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi (până la data de 24.06.2013), la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale se constituie, prin ordin al prefectului, Comisia locală pentru inventarierea terenurilor.

2.          În termen de 180 de zile de la data constituirii, comisia întocmeşte situaţia terenurilor agricole, cu sau fără investiţii, şi forestiere, aflate în domeniul public sau privat al statului sau, după caz, al unităţii administrativ-teritoriale, care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială.


3.         Comisia judeţeană de fond funciar sau, după caz, Comisia de Fond Funciar a Municipiului Bucureşti centralizează situaţiile întocmite la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale în termen de 30 de zile de la primirea acestora. Rezultatul centralizării se transmite Agenţiei Domeniilor Statului şi Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

4.         În termen de 60 de zile de la data primirii situaţiilor centralizate pe fiecare judeţ, Agenţia Domeniilor Statului şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor demarează procedurile legale necesare în vederea schimbării regimului juridic al terenurilor ce fac obiectul situaţiei centralizatoare, aflate în proprietatea publică a statului, şi trecerii acestora, în condiţiile legii, în proprietatea privată a statului pentru a fi afectate restituirii în natură sau, după caz, valorificării punctelor acordate potrivit prezentei legi.

5.         În termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, comisiile locale de fond funciar au obligaţia de a centraliza toate cererile de restituire nesoluţionate, în vederea stabilirii suprafeţei de teren necesare în vederea finalizării procesului de restituire. Situaţia suprafeţelor de teren necesare în vederea finalizării procesului de restituire se transmite comisiei judeţene de fond funciar sau, după caz, Comisiei de Fond Funciar a Municipiului Bucureşti, în acelaşi termen legal.

6.         Institutele, staţiunile de cercetare şi instituţiile publice sunt obligate să predea Agenţiei Domeniilor Statului, în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului iniţiate conform art. 6 alin. (5) cu privire la trecerea din proprietatea publică în proprietatea privată, terenurile care fac obiectul acesteia. Procesele-verbale de predare-primire se comunică şi Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

7.          Până la data de 1 martie 2014, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va realiza, pentru fiecare judeţ şi la nivel naţional, situaţia comparativă a cererilor şi disponibilului de teren. După finalizare, situaţia se comunic Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi Agenţiei Domeniilor Statului.

8.         Comisiile locale şi judeţene de fond funciar sau, după caz, Comisia de Fond Funciar a Municipiului Bucureşti au obligaţia de a soluţiona toate cererile de restituire, de a efectua punerile în posesie şi de a elibera titlurile de proprietate până la data de 1 ianuarie 2016. În cazul în care acest termen este încălcat, persoana îndreptăţită are la dispoziţie termenul legal de 30 de zile pentru a face plângere la judecătoria în raza căreia se află terenul.


Legea are în vedere situaţiile în care nu se poate realiza restituirea pe vechile amplasamente, pe diferite categorii de terenuri, astfel:
-        În situaţia în care restituirea terenurilor agricole pe vechile amplasamente nu este posibilă, fostului proprietar sau moştenitorilor acestuia li se va atribui un teren pe un alt amplasament în ordinea stabilită de lege în art. 12.

-        În situaţia în care restituirea terenurilor forestiere pe vechile amplasamente nu este posibilă, reconstituirea dreptului de proprietate se face pe alte amplasamente de pe raza unităţii administrativ-teritoriale, chiar dacă acestea s-au aflat în proprietatea statului român înainte de anul 1948, au intrat ulterior în proprietatea statului sau au fost incluse în amenajamente silvice după această dată.

-        Cererile vizând restituirea terenurilor intravilane, agricole la data preluării abuzive, formulate potrivit Legii nr. 10/2001, se soluţionează cu respectarea limitei de 50 ha de proprietar deposedat, cu condiţia ca această suprafaţă să nu fi fost restituită prin aplicarea legilor fondului funciar.

Art.  16-31 din Lege reglementează situaţia în care nu se poate realiza restituirea în natură
Pentru punerea în aplicare a Legii 165 din 2013 se instituie Comisia Naţională care, pe lângă atribuţiile pe care le preia de la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, are următoarele atribuţii:
a) validează/invalidează în tot sau în parte deciziile emise de entităţile învestite de lege care conţin propunerea de acordare de măsuri compensatorii;
b) dispune emiterea deciziilor de compensare a imobilelor;
c) asigură coordonarea procesului de licitare/atribuire a imobilelor din Fondul naţional al terenurilor agricole şi al altor imobile;
d) ia alte măsuri legale necesare aplicării prezentei legi.
De asemenea pentru valorificarea punctelor în vederea aplicării măsurilor compensatorii, se înfiinţează Fondul naţional al terenurilor agricole şi al altor imobile.
9.         Până la data de 1 ianuarie 2015, Comisia Naţională va face publică valoarea fiecărui imobil din Fondul naţional, aşa cum rezultă ea prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a prezentei legi. Pentru imobilele trecute în Fondul naţional ulterior datei de 1 ianuarie 2015, valoarea se publică în termen de 30 de zile.

10.   În vederea acordării de măsuri compensatorii pentru imobilele care nu pot fi restituite în natură, entităţile învestite de lege transmit Secretariatului Comisiei Naţionale deciziile care conţin propunerea de acordare de măsuri compensatorii, întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii acestora şi documentele care atestă situaţia juridică a imobilului obiect al restituirii la momentul emiterii deciziei, inclusiv orice înscrisuri cu privire la construcţii demolate.

11.   Evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a prezentei legi de către Secretariatul Comisiei Naţionale şi se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu.

O modificare de substanţă este cea prevăzută de art. 24 din Lege şi anume: începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care încheie tranzacţii privind drepturi asupra imobilelor care fac obiectul legilor de restituire au obligaţia să comunice Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, în termen de 15 zile, un exemplar al actului prin care s-a încheiat tranzacţia.
 Valorificarea punctelor acordate în baza legii – licitaţia publică:
Punctele acordate prin decizia de compensare pot fi valorificate prin achiziţionarea de imobile din Fondul naţional la licitaţia publică naţională, începând cu data de 1 ianuarie 2016m licitaţie pentru care se va întocmi un Regulament până la data de 01 Iulie 2015 şi se va publica pe pagina de internet a Agenţiei Domeniilor Statului, a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Licitaţiile de imobile se organizează săptămânal la sediul central al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi se desfăşoară în regim de videoconferinţă iar participarea este gratuită.
Valorificarea punctelor în numerar:
În termen de 3 ani de la emiterea deciziei de compensare prin puncte, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017, deţinătorul poate opta pentru valorificarea punctelor şi în numerar. Acesta poate solicita, anual, după 1 ianuarie 2017, Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor emiterea unui titlu de plată pentru cel mult 14% din numărul punctelor acordate prin decizia de compensare şi nevalorificate în cadrul licitaţiilor naţionale de imobile. Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate. Sumele se vor plăti de către Ministerul Finanţelor Publice în cel mult 180 de zile de la emitere.

Punctele netransformate în numerar se pot valorifica în continuare în cadrul licitaţiilor naţionale de imobile.

Măsurile de urgentare a soluţionării cererilor de retrocedare

Pentru completarea dosarelor cu actele solicitate de instituţiile publice competente, persoana îndreptăţită la retrocedare are la dispoziţie un termen de decădere de 90 de zile de la momentul solicitării. Acest termen poate fi prelungit o singură dată cu încă 60 de zile. Instituţiile deţinătoare au obligaţia de a elibera, în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii, actele doveditoare solicitate.

Entităţile învestite de lege au obligaţia de a soluţiona cererile formulate potrivit Legii nr. 10 din 2001 înregistrate şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi şi de a emite decizie de admitere sau de respingere a acestora, după cum urmează (termenele curg de la data de 01.01.2014):

   a) în termen de 12 luni, entităţile învestite de lege care mai au de soluţionat un număr de până la 2.500 de cereri;
   b) în termen de 24 de luni, entităţile învestite de lege care mai au de soluţionat un număr cuprins între 2.500 şi 5.000 de cereri;
   c) în termen de 36 de luni, entităţile învestite de lege care mai au de soluţionat un număr de peste 5.000 de cereri;

Situaţia cererilor va fi publicată pe site de către A.N.R.P.

Dosarele înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor vor fi soluţionate în termen de 60 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cu excepţia dosarelor de fond funciar, care vor fi soluţionate în termen de 36 de luni.

Sancţiune pentru nerespectarea termenelor:
În cazul în care entitatea învestită de lege nu emite decizia în termenele prevăzute la art. 33 şi 34, persoana care se consideră îndreptăţită se poate adresa instanţei judecătoreşti în termen de 6 luni de la expirarea termenelor prevăzute de lege pentru soluţionarea cererilor.


CONCLUZIE


Legea stabileşte termene clare pentru finalizarea cât mai rapidă a procedurii de retrocedare în natură sau prin echivalent, atât pentru instituţiile publice cât şi pentru persoanele îndreptăţite.
                                                                                                                                                                 




                                                                                                                                             Red. Av. D.I. - StudioLegal/04.07.2013

Niciun comentariu: