joi, 26 noiembrie 2015

Se bucură oamenii și dacă le sunt luate casele, măcar să scape de bănci!

Comisia Juridică din Camera Deputaților a adoptat, ieri 24.11.2015, în unanimitate, Proiectul de Lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite înregistrat la Camera Deputaților sub nr. PL-x nr. 743/28.10.2015 (la Senat a fost înregistrat sub nr. L. 450/02.09.2015) –


Expunerea de motive cuprinde ideea protejării debitorilor de abuzurile cesionarilor de creanțe și, în egală măsură, să partajeze, într-un mod cât mai echitabil, riscurile devalorizării bunului între creditor și debitor.

Intră în aria de protecție a legii debitorii – persoane fizice – din contractele de credit care nu dispun de mijloacele necesare achitării creditului la instituția de credit (instituția financiară nebancară sau cesionarul creanței) și care se află în situația în care, deși imobilul le-a fost valorificat în urma executării silite, totuși, să rămână o diferență de plată pentru aceștia.

Proiectul de lege aprobat de Senat și în plen la Camera Deputaților, transpune și prevederile Directivei 2014/17/UE a Parlamentului European și a Consiliului care își propune să creeze un mecanism prin intermediul căruia predarea de către debitor, către creditor, a imobilului aflat în proprietatea sa, ca urmare a acordării de către aceasta din urmă a unui credit, să stingă integral obligația debitorului.

Darea în plată (art. 1469 C.civ.) este o novație prin schimbarea obiectului obligației, care nu mai este plătită în natură, ci printr-un alt bun sau o altă prestație echivalentă. În proiectul de lege în discuție, prestația echivalentă constă în bunul imobil ipotecat în favoarea creditorului.  

Ca atare, într-o situație de “criză a contractului”, părțile împart riscul contractului – debitorul va partaja, astfel, riscul scăderii valorii proprietății cu creditorul.

Se preconizează de către legiuitor că legea va conduce și la reintroducerea rapidă a imobilelor în circuitul civil.

De asemenea, afirmă legiuitorul că proiectul de lege este în concordanță cu tendințele CEDO (cauza 20/7/2004 Back contra Finlanda) și CJUE (cauza C-34/13, Kusionova) – care sunt în sensul protejării dreptului la locuința familială a debitorului.

Tot legiuitorul afirmă în expunerea de motive (http://www.cdep.ro/proiecte/2015/700/40/3/em951.pdf) și că principiul răspunderii nelimitate reglementat de art. 2324 C.civ. nu este în concordanță cu legislația protecției consumatorilor, fiind contrazis și de situația reală de supraîndatorare a debitorului, care, pentru imposibilitate de plată (astfel cum este aceasta definită de art. 1634 C.civ.), trebuie liberat de datorii.

Ca atare, legea prevede la art.4. - (1) “Pentru stingerea creanţei izvorând dintr-un contract de credit şi a accesoriilor sale prin dare în plată trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiţii:

a) creditorul şi debitorul fac parte din categoriile prevăzute în cuprinsul art.1 alin.(l), astfel cum sunt acestea definite de legislaţia specială;
b) între părţi sau, după caz, între antecesorii părţilor, s-a încheiat un contract de credit;
c) bunul oferit în plată este un bun imobil ipotecat în favoarea creditorului în vederea garantării executării obligaţiilor asumate prin contractul de credit.

(2) În situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri, în vederea aplicării procedurii prevăzute de prezenta lege debitorul va oferi în plată toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului”.

Art.5. - (1) În vederea aplicării prezentei legi, debitorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecătoresc, ai unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care îl informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar, detaliind şi condiţiile de admisibilitate a cererii, astfel cum sunt reglementate la art.4.

Procedura se va desfășura apoi în fața unui notar public. Recomandăm debitorilor să fie asistați de un avocat având în vedere că se vor semna documente de zeci de pagini.

Art.11 mai prevede că – “în vederea echilibrării riscurilor izvorând din contractul de credit, precum şi din devalorizarea bunurilor imobile, prezenta lege se aplică atât contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării sale în vigoare, cât şi contractelor încheiate după această dată”.

Vom analiza într-un articol viitor și proiectul de lege în concret. Aici îl puteți găsi cu amendamentele de la Camera Deputaților:

Pe noi ne puteți contacta pentru detalii la datele de contact de la www.studiolegal.ro.

Red. StudioLegal/Av.BRC/25.11.2015




Niciun comentariu: