marți, 2 februarie 2016

Modificări fiscale microîntrepinderi anul 2016 – Noul cod fiscal

Conform art. 47 Noul Cod fiscal microîntreprinderea este o persoană juridică română care la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent îndeplinea cumulativ următoarele condiţii:
- a realizat venituri, altele decât cele obţinute din desfăşurarea activităţilor în domeniile bancar; asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii; jocurilor de noroc; desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere şi gazelor naturale.
- a realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale;
- a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 100.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile;
- capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale;
- nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.
Diferența față de vechiul cod fiscal este faptul că microîntreprinderile vor plăti impozit diferențiat, în funcție de numărul de salariați, respectiv:
a)          1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv;
b)         2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
c)          3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.
Se încurajează angajarea de către microîntreprinderi în vederea reducerii impozitului. Până acum impozitul era de 3% pentru orice microîntreprindere, indiferent de numărul de salariați.
Prin excepţie de la această regulă de impozitare, pentru persoanele juridice române nou-înfiinţate, care au cel puţin un salariat şi sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni, iar acţionarii/asociaţii lor nu au deţinut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare este 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrării persoanei juridice române, potrivit legii. Cota de impozitare se aplică până la sfârşitul trimestrului în care se încheie perioada de 24 de luni. Aceste prevederi aplică dacă, în cadrul unei perioade de 48 de luni de la data înregistrării, microîntreprinderea nu se află în următoarele situaţii:
- lichidarea voluntară prin hotărârea adunării generale, potrivit legii;
- dizolvarea fără lichidare, potrivit legii;
- inactivitate temporară, potrivit legii;
- declararea pe propria răspundere a nedesfăşurării de activităţi la sediul social/sediile secundare, potrivit legii;
- majorarea capitalului social prin aporturi efectuate, potrivit legii, de noi acţionari/asociaţi;
- acţionarii/asociaţii săi vând/cesionează/schimbă titlurile de participare deţinute.
Condiţia privitoare la salariat se consideră îndeplinită dacă angajarea se efectuează în termen de 60 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective.

Înființarea de microîntreprindere:

O persoană juridică română care este nou-înfiinţată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţia prevăzută la art. 47 lit. d) (capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale) este îndeplinită la data înregistrării în registrul comerţului.

Prin excepţie de la această regulă, persoana juridică română nou-înfiinţată care, începând cu data înregistrării în registrul comerţului, intenţionează să desfăşoare activităţi în domeniile bancar, asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii, jocurilor de noroc, activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere şi gazelor naturale nu este considerată microîntreprindere.

Prin excepţie, chiar dacă persoana juridică îndeplinește condițiile de la art. 47 Noul cod fical, persoana juridică română nou-înfiinţată care, la data înregistrării în registrul comerţului, are subscris un capital social reprezentând cel puţin echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro poate opta să aplice prevederile titlului II Cod fiscal (impozit pe profit). Opţiunea este definitivă, cu condiţia menţinerii valorii capitalului social de la data înregistrării, pentru întreaga perioadă de existenţă a persoanei juridice respective. În cazul în care această condiţie nu este respectată, persoana juridică aplică prevederile prezentului titlu, începând cu anul fiscal următor celui în care capitalul social este redus sub valoarea reprezentând echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro de la data înregistrării, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 47.

Pentru mai multe detalii cu privire la normele fiscale pentru microîntreprinderi ne puteți contacta: StudioLegal; mail: office@studiolegal.ro; tel.: 0751308185/0744632262.
                          Red. Av. D.I./29.01.2016

Niciun comentariu: