marți, 2 februarie 2016

Modul de stingere a obligațiilor fiscale în anul 2016 – nu poți plăti impozitul fără a plăti amenzile

Conform art. 165 Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală stingerea obligațiilor fiscale locale în anul 2016 a fost modificată.
Astfel, dacă un debitor datorează mai multe tipuri de obligaţii fiscale, iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate obligaţiile, atunci se stinge obligaţia fiscală pe care o indică debitorul, potrivit legii, sau care este distribuită potrivit prevederilor art. 163 Cod proc. fiscală, după caz, stingerea efectuându-se, de drept, în următoarea ordine:
a) toate obligaţiile fiscale principale, în ordinea vechimii, şi apoi obligaţiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii;
b) obligaţiile cu scadenţe viitoare, la solicitarea debitorului.

Prin excepţie de la prevederile de mai sus, în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală.

Pentru impozitele datorate la bugetul de stat se păstrează aceeași procedură ca în codul de procedură fiscală anterior. Modul de stingere a acestor obligații este prevăzut în art. 163 Cod proc. fiscală astfel:
În cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal central debitorii efectuează plata acestora într-un cont unic, prin utilizarea unui ordin de plată pentru Trezoreria Statului pentru obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat şi a unui ordin de plată pentru Trezoreria Statului pentru celelalte obligaţii fiscale.
Distribuirea sumelor din contul unic se face de organul fiscal competent, distinct pe fiecare buget sau fond, după caz, proporţional cu obligaţiile fiscale datorate.
În cazul în care suma plătită nu acoperă obligaţiile fiscale datorate unui buget sau fond, distribuirea în cadrul fiecărui buget sau fond se face în următoarea ordine:
a) pentru toate impozitele şi contribuţiile sociale cu reţinere la sursă;
b) pentru toate celelalte obligaţii fiscale principale;
c) pentru obligaţiile fiscale accesorii aferente obligaţiilor prevăzute la lit. a) şi b).
Plata obligaţiilor fiscale, altele decât cele prevăzute mai sus, se efectuează de către debitori, distinct pe fiecare tip de creanţă fiscală.

Red. Av. D.I./29.01.2016

Niciun comentariu: