joi, 24 noiembrie 2016

Impozitarea veniturilor din drepturi de autor 2016-2017

Ne ocupăm de mai multă vreme cu precădere de drepturile de autor și de recuperare remunerații cuvenite autorilor (ex. Regizori/scenariști) din România.

Suntem în apropierea sfârșitului de an fiscal și la un an de la intrarea în vigoare a Noului Cod Fiscal. Intrăm în anul fiscal 2017 și discuțiile/nelămuririle pe subiectul impozitării veniturilor obținute din cesiunea drepturilor de autor continuă.

Întrebările clienților noștri (autori/companii) raportat la regimul de impozitare asupra veniturilor obținute din contractele de cesiune drepturi de autor ne-au determinat să reluăm subiectul impozitului/contribuție CAS și CASS aplicabile autorilor și companiilor din domeniu. Regimul din anul 2016 este același cu cel ce se va aplica în anul 2017.

Vom face referire și la formularele ce trebuie depuse la Fisc.

Aspect preliminar:

Un prim aspect important apărut ca o consecință al “simulației” unor contracte de muncă prin “înlocuirea” lor cu contracte de autor în scopul evitării aplicării regimului de impozitare specific a determinat autoritățile statale și a dat posibilitatea acestora să aibă posibilitatea reclasificării unor activități realizate în baza unui contract de (cesiune) drepturi de autor ca și activitate prestată de un salariat. Acest tip de reclasificare cu aplicarea regimului de impozitare corespunzător unui  salariat a generat o serie de litigii în care StudioLegal a reprezentat cu succes autorii.

Rezultatul unei astfel de reclasificări făcute de organele fiscale și considerarea ca activitate salarială va conduce la recalcularea taxelor și impozitelor datorate pe salarii, iar diferența dintre taxe/impozite și penalitățile de întârziere va fi datorată solidar de către angajator și persoana fizică respectivă.

Astfel, conform art. 7 Cod fiscal, este:
-       activitate dependentă: orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare generatoare de venituri;
-       activitate independentă: orice activitate desfăşurată de către o persoană fizică în scopul obţinerii de venituri, care îndeplineşte cel puţin 4 dintre următoarele criterii:
1.persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru;
2.persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi;
3.riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoana fizică ce desfăşoară activitatea;
4.activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară;
5.activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacităţii intelectuale şi/sau a prestaţiei fizice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii;
6.persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;
7.persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane în condiţiile legii.

1.    Când pot fi încheiate contracte de cesiune drepturi de autor fără riscul de a fi considerate contracte de muncă?

Toate contractele încheiate în baza L. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe care au ca obiect realizarea “operelor originale de creaţie intelectuală în domeniul literar, artistic sau ştiinţific, oricare ar fi modalitatea de creaţie, modul sau forma de exprimare şi independent de valoarea şi destinaţia lor, cum sunt:
a)scrierile literare şi publicistice, conferinţele, predicile, pledoariile, prelegerile şi orice alte opere scrise sau orale, precum şi programele pentru calculator;
b)operele ştiinţifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicările, studiile, cursurile universitare, manualele şcolare, proiectele şi documentaţiile ştiinţifice;
c)compoziţiile muzicale cu sau fără text;
d)operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice şi pantomimele;
e)operele cinematografice, precum şi orice alte opere audiovizuale;
f)operele fotografice, precum şi orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
g)operele de artă grafică sau plastică, cum ar fi: operele de sculptură, pictură, gravură, litografie, artă monumentală, scenografie, tapiserie, ceramică, plastica sticlei şi a metalului, desene, design, precum şi alte opere de artă aplicată produselor destinate unei utilizări practice;
h)operele de arhitectură, inclusiv planşele, machetele şi lucrările grafice ce formează proiectele de arhitectură;
i)lucrările plastice, hărţile şi desenele din domeniul topografiei, geografiei şi ştiinţei în general.

Sau operele derivate care au fost create plecând de la una sau mai multe opere preexistente, şi anume:
a)traducerile, adaptările, adnotările, lucrările documentare, aranjamentele muzicale şi orice alte transformări ale unei opere literare, artistice sau ştiinţifice care reprezintă o muncă intelectuală de creaţie;
b)culegerile de opere literare, artistice sau ştiinţifice, cum ar fi: enciclopediile şi antologiile, colecţiile sau compilaţiile de materiale sau date, protejate ori nu, inclusiv bazele de date, care, prin alegerea sau dispunerea materialului, constituie creaţii intelectuale (art. 7 și 8 din L. 8/1996).

În concluzie, dacă veniturile sunt obținute în baza unui contract de cesiune drepturi de autor regimul de impozitare este cel prescris la capitolul II din Codul fiscal.
Art. 67 alin. 3 din Codul fiscal prevede că sunt venituri din activități independente: veniturile obținute din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală care provin din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor, brevete de invenţie, desene şi modele, mărci şi indicaţii geografice, topografii pentru produse semiconductoare şi altele asemenea.

2.    Impozitarea veniturilor obținute din valorificarea drepturilor de autor.

2.1.       Regula stabilirii bazei de calcul pentru impozit: Stabilirea venitului net anual din drepturile de proprietate intelectuală prin aplicarea unei cote forfetare de 40% (recomandat a fi accesată dacă cheltuielile sunt mai mici de 40% din venitul brut) – regula stabilită de art. 70 C.fiscal.

Venitul net din drepturile de proprietate intelectuală se stabilește prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
În cazul exploatării de către moştenitori a drepturilor de proprietate intelectuală, precum şi în cazul remuneraţiei reprezentând dreptul de suită şi al remuneraţiei compensatorii pentru copia privată, venitul net se determină prin scăderea din venitul brut a sumelor ce revin organismelor de gestiune colectivă sau altor plătitori de asemenea venituri, potrivit legii, fără aplicarea cotei forfetare de cheltuieli de mai sus.

În acest caz, care constituie regula, contribuabilii (autorii, în cazul nostru) au doar obligația fie de a completa numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenţă fiscală (fără evidențierea cheltuielilor) fie, îşi îndeplinesc obligaţiile declarative direct pe baza documentelor emise de plătitorul de venit (în acest din urmă caz, au obligaţia să arhiveze şi să păstreze documentele justificative cel puţin în limita termenului prevăzut de lege – 5 ani-  şi nu au obligaţii privind conducerea evidenţei contabile).


2.2.       Opțiunea stabilirii bazei de calcul pentru impozit (recomandat a fi accesată dacă cheltuielile deductibile depășesc 40% din venitul brut): stabilirea a venitului net anual din activităţi independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Articolul 71 oferă autorilor (și celorlalte categorii de contribuabili care obțin venituri din activități independente, impuși pe bază de norme de venit) opţiunea de a determina venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68 Cod fiscal. Opțiunea, odată accesată (prin completarea declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit cu informaţii privind determinarea venitului net anual în sistem real şi depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului următor expirării perioadei de 2 ani) este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior.

În acest caz, contabilitatea contribuabilului este mai strictă, venitul net anual se va determina se în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării acestor venituri.

Venitul brut, cheltuielile deductibile și cheltuielile deductibile limitat sau cheltuieli nedeductibile sunt detaliate în art. 68 C.fiscal. sens în care nu le mai detaliem aici.

2.3.       Impozitul pe venit – există două opțiuni de plată a impozitului.

Dacă se accesează regula (pct. 2.1.) pentru stabilirea venitului net anual, impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut din care se deduce cota forfetară de cheltuieli, după caz, şi contribuţiile sociale obligatorii reţinute la sursă potrivit prevederilor titlului V - Contribuţii sociale obligatorii. – art. 73 alin. 2 C.fiscal.
Adică, se aplică 16% la aproximativ 60% din venitul brut (totalul veniturilor brute din contractele de cesiune drepturi de autor). Ar ieși un impozit de aproximativ 9,6% din venitul brut.

În acest caz, contribuabilul nu mai depune declarația 200 și nu mai plătește nici un impozit suplimentar – impozit pe venitul final.

Există și opțiunea reţinerii la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală – art. 72 C.fiscal – în care plătitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a plăti impozitul corespunzător sumelor plătite prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite. În acest caz, impozitul care trebuie reţinut se stabileşte prin aplicarea cotei de impunere de 10% la venitul brut.
În acest caz, contribuabilul (autorul) va trebui să depună declarația 200 până la data de 25 mai anul următor în care va trece veniturile brute obținute din contractele de cesiune drepturi de autor, iar la cheltuieli deductibile va trece 40% din veniturile brute în cazul cotelor forfetare de cheltuieli și contravaloarea contribuțiilor sociale reținute.
Ulterior depunerii declarației 200, ANAF va emite o decizie de impunere pentru plata diferenței de venit.

Deși, la prima vedere ar fi mai bine să optăm pentru impozitul de 10% raportat la venitul brut, recomandarea este ca opțiunea să se facă pentru 16% deoarece, impozitul de 10% se aplică la venitul brut, pe când cota de 16% se aplică la venitul brut diminuat cu 40% cota forfetară și cu contribuțiile sociale.
În plus, nu mai este nevoie să se depună declarația 200.


Dacă impozitarea venitului se face în sistem real (pct. 2.2.) contribuabilul va depune declarațiile 220 (venit estimat) și declarația 200 (venit realizat) și impozitul datorat va fi calculat prin aplicarea procentului de 16% la diferența dintre venitul brut și după deducerea cheltuielilor deductibile (în prealabil, se scad din venitul brut și contribuțiile sociale).

În timpul anului fiscal, după depunerea “estimativei” 220 (31 ianuarie pentru anul în curs), se va plăti impozit la venitul estimat, urmând ca, în 60 de zile de la emiterea deciziei de impunere de regularizare, după depunerea declarației 200 – venit realizat (până la 25 mai anul următor) să se plătească diferența de impozit față de ceea ce se estimase.

Concluzie: Având în vedere că sunt rare situațiile în care cheltuielile pentru desfășurarea activității de drepturi de autor depășesc 40% din venituri recomandăm stabilirea venitului net anual prin aplicarea cotei forfetare de 40% și impozitarea cu 16% a venitului brut după deducerea contribuțiilor sociale și a acestei cote forfetare.

Despre CASS și CAS în cazul veniturilor obținute din contractele de cesiune drepturi de autor și declarațiile fiscale/calendarul declarațiilor fiscale în articolele următoare.

Pentru orice alte detalii în materie fiscală, vă stăm la dispoziție la adresa de email office@studiolegal.ro sau la numărul de telefon 0744632262.

StudioLegal/Av.B.R.C./24.11.2016


Niciun comentariu: