miercuri, 21 ianuarie 2015

Protecția drepturilor de autor asupra operelor fotografice


Dreptul de autor asupra operelor fotografice este consacrat în mod expres în legislaţia română, fiind recunoscut şi garantat prin prevederile Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, potrivit art.  7, lit. f din L. 8/1996 constituie obiect al dreptului de autor operele fotografice, precum şi orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei. 
Conform art. 4 din lege, se prezumă a fi autor, până la proba contrară, persoana sub numele căreia fotografia a fost adusă pentru prima dată la cunostinta publică, iar potrivit art.15 alin. 1, se consideră publică orice comunicare a fotografiei, realizată prin punerea la dispoziţia publicului, inclusiv prin internet sau alte reţele de calculatoare, astfel încât oricare dintre membrii publicului să poată avea acces la aceasta din orice loc sau in orice moment ales în mod individual.

Dreptul de autor asupra operelor fotografice are componente de ordin moral şi patrimonial.
Sunt ocrotite de lege (art. 10) următoarele drepturi morale:
a)dreptul de a decide dacă, în ce mod şi când va fi adusă opera la cunoştinţă publică;
b)dreptul de a pretinde recunoaşterea calităţii de autor al operei;
c)dreptul de a decide sub ce nume va fi adusă opera la cunoştinţă publică;
d)dreptul de a pretinde respectarea integrităţii operei şi de a se opune oricărei modificări, precum şi oricărei atingeri aduse operei, dacă prejudiciază onoarea sau reputaţia sa;
e)dreptul de a retracta opera, despagubind, dacă este cazul, pe titularii drepturilor de utilizare, prejudiciaţi prin exercitarea retractării.

Drepturile patrimoniale de autor care i se cuvin titularului sunt prevăzute în art. 13, alin. 1, lit. a-i din L. 8/1996, aceste drepturi luând naştere ca urmare a utlizării operei. Astfel, autorul are dreptul de a autoriza sau de a interzice următoarele:
a) reproducerea operei; 
b) distribuirea operei; 
………………………
d) închirierea operei; 
e) împrumutul operei; 
f) comunicarea publică, direct sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispoziţia publicului, astfel încât să poată fi accesată în orice loc şi în orice moment ales, în mod individual, de către public; 
…………………….
i) realizarea de opere derivate.
Toate aceste drepturi iau naştere în momentul creării operei şi durează tot timpul vieţii autorului, putând fi transmise prin moştenire pentru o perioadă de 70 de ani.

Conform art. 21, alin. 1 autorul unei opere fotografice beneficiază de un drept de suită, reprezentând dreptul de a încasa o parte din preţul net de vânzare obţinut la orice revânzare a operei, ulterioară primei înstrăinări de către autor, precum şi dreptul de a fi informat cu privire la locul unde se află opera sa. Copiile operelor originale fotografice care au fost făcute într-un număr limitat de către însuşi autorul lor sau cu aprobarea acestuia, sunt considerate opera de artă originale.
Acest drept de suită este reglementat şi de legislaţia europeană prin Directiva 84/2001/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 27 septembrie 2001 privind dreptul de suită în beneficiul autorului unei opera de artă originale. Conform art. 1, alin. 1 din directivă dreptul de suită este definit ca un drept inalienabil și la care nu se poate renunța nici chiar anticipat, de a încasa un procent din prețul de vânzare obținut la orice revânzare a operei ulterioară primei înstrăinări a operei de către autor. Art. 2 stabileşte domeniul de aplicare, incluzând în aceasta şi fotografiile ca opere de artă originale, cu condiţia ca acestea să fi fost realizate chiar de către artist sau sa fie copii considerate opere de artă originale.

Prevederi speciale cu privire la operele fotografice sunt cuprinse în capitolul X din lege, unde sunt cuprinse şi anumite limitări ale dreptului de autor. Astfel, dreptul autorului unei opere fotografice de a utiliza propria operă nu trebuie să prejudicieze drepturile autorului operei de artă reproduse în opera fotografică. De asemenea, nu pot beneficia de protecţia legală a dreptului de autor fotografiile unor scrisori, acte, documente de orice fel, desene tehnice şi altele asemenea. 
O altă prevedere importantă este aceea a art. 87 din lege potrivit căreia fotografia unei persoane, atunci când este executată la comandă, poate fi publicată, reprodusă de persoana fotografiată sau de succesorii săi, fără consimţământul autorului, dacă nu s-a convenit altfel.
 
În scopul protejării drepturilor de autor, legiuitorul a instituit posibilitatea constituirii de  organisme de gestiune colectivă de către chiar titularii drepturilor de autor. Potrivit art. 124 din lege organismele de gestiune colectivă sunt persoane juridice constituite prin liberă asociere, care au ca obiect de activitate, în principal, colectarea şi repartizarea drepturilor a căror gestiune le este încredinţată de către titulari.
Organismul de gestiune colectivă în domeniul operelor fotografice este VISARTA, persoana juridică română de drept privat, fără scop lucrativ, înfiinţată conform L. 8/1996 şi funcţionează din anul 1999 în baza deciziei O.R.D.A. nr. 8/28.07.1999 privind avizarea constituirii şi funcţionării ca organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor în domeniul operelor de artă plastică, operelor fotografice, operelor de arhitectură şi lucrărilor plastic, hărţilor şi desenelor din topografie, geografie şi ştiinţă.
VISARTA colectează şi repartizează membrilor săi drepturile de autor ce le revin în următoarele domenii:
- drepturi de reproducere şi difuzare (edituri, presă, reviste, postere, etc.);
- drepturi de reprezentare şi difuzare (mass media, internet);
- drepturi de suită (revănzare la case de licitaţie, galerii de artă, magazine specializate, consignaţii, etc.);
- remuneraţie compensatorie privind copia privată;
- reprografie (reproducere pe orice fel de suport);
- utilizare multimedia.
Scopul constituirii acestei asociaţii este acela de a colecta sumele cuvenite titularilor de drepturi de autor pentru utilizarea operelor şi de a repartiza aceste sume către autori, în baza mandatului conferit de aceştia în momentul înscrierii ca membru.
În temeiul legii, organismul de gestiune colectivă, are obligaţia imperativă de a colecta de la utilizatorii operelor şi de a repartiza către titularii drepturilor de autor sumele provenind din utilizarea acestor opere. Orice refuz de repartizare a sumelor astfel colectate duce la încălcarea prevederilor art. 134, alin. 2, lit. d) din L. 8/1996, conform cărora VISARTA, în calitate de organism de gestiune colectivă, are obligaţia de repartizare a sumelor colectate de la utilizatori catre titularii de drepturi, în termen de maximum şase luni de la data colectării.
Protecţia tuturor acestor drepturi se realizează conform concepției legiuitorului prin  sancţionarea oricăror încălcări aduse acestor drepturi, putând fi atrasă răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz.
Titularii drepturilor de autor pot solicita instanţelor de judecată sau altor organisme competente recunoaşterea drepturilor lor şi constatarea încălcării acestora şi pot pretinde acordarea de despăgubiri pentru repararea prejudiciului cauzat.


În concluzie, dreptul de autor asupra operelor fotografice, cu componentele sale de ordin moral şi patrimonial, este un drept recunoscut şi garantat de lege, iar titularii acestui drept beneficiază de protecţia şi de mijloacele puse la dispoziţie de legiuitor pentru apărarea acestuia.
  

     Red. MB/StudioLegal/14.01.2015

Niciun comentariu: