marți, 17 februarie 2015

Dreptul copiilor de a fi plătiţi pentru activităţile culturale, artistice, sportive, publicitare şi de modeling.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 75 din 4 februarie 2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 115 din 13.02.2015, au fost instituite normele legale cu caracter special referitoare la prestarea de către copii a activităţilor din domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling, precum şi modalitatea în care pot fi remuneraţi copiii care desfăşoară astfel de activităţi.

În conformitate cu prevederile art. 2 din HG nr. 75/2015, activităţile remunerate se pot presta de către copil în baza unui contract încheiat de către părinţi/reprezentantul legal al copilului, pe de o parte, şi organizator, de cealaltă parte. În cazul minorului cu capacitate restrânsă de exerciţiu(cel care are vărsta cuprinsă între 14 şi 18 ani), legea permite ca acesta să încheie direct contractul cu organizatorul, cu încuviinţarea prealabilă a părinţilor/reprezentantului legal.
Organizatorul poate fi orice persoana fizică sau juridică, care are prevăzute în statut, ca obiect de activitate, organizarea şi desfăşurarea de activităţi cu caracter profesional în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling sau organizează evenimente în aceste domenii, cu caracter ocazional.

Obiectul contractului îl reprezintă activităţile prestate de copil în calitate de:
1. actor, figurant, cântăreţ, muzician, dansator, acrobat la manifestări cu caracter cultural, educativ sau artistic, cum ar fi: teatru, operă, balet, circ, concursuri de dans, de muzică sau interpretare, precum şi orice alte concursuri sau activităţi de scenă;
2. actor, figurant, cântăreţ, muzician, dansator, acrobat sau model la filmări pentru filme artistice, filmări, înregistrări sau emisiuni în direct pentru radio şi televiziune, cu sau fără scopuri publicitare;
3. figurant sau model la şedinţe foto, cu sau fără scopuri publicitare;
4. figurant sau model la prezentări de modă;
5. sportiv profesionist în sportul de performanţă.

Condiţiile în care se pot desfăşura aceste activităţi de către copil sunt următoarele:
1. Să nu se constituie în munci periculoase pentru copil. În conformitate cu prevederile HG nr. 867/2009 privind interzicerea muncilor periculoase pentru copii, sunt considerate munci periculoase toate activităţile desfăşurate de către copil sau realizate prin implicarea nemijlocită a copilului, care, prin natura lor sau prin condiţiile în care se exercită, dăunează sănătăţii, securităţii, dezvoltării sau moralităţii copiilor.
2. Să se desfăşoare în anumite intervale orare stabilite în funcţie de vârsta copilului: între orele 9,00-17,00 pentru copiii cu vârsta sub 5 ani, între orele 8,00-20,00 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 12 ani, între orele 7,00-22,00 pentru copiii cu vârsta peste 12 ani.
3. Durata desfăşurării activităţii să nu depăşească un anumit număr de ore, zilnic şi săptămânal, în funcţie de vârsta copilului.
Astfel, pentru copiii cu vârsta sub un an durata maximă este de o oră pe săptămână, de preferinţă repartizată în zile diferite.
Pentru cei cu vârsta cuprinsă între 1 şi 5 ani durata este de 2 ore pe zi, cei cu vârsta cuprinsă între 5 şi 12 ani pot desfăşura activităţi 4 ore pe zi, iar pentru copiii cu vârsta peste 12 ani durata este de maxim 6 ore pe zi. În toate cazurile, nu se vor lua în calcul pauzele scurte după fiecare activitate continuă în parte, iar durata maximă a activităţilor nu trebuie să depăşească 12 ore pe săptămână pentru muncile efectuate pe durata anului şcolar.
4. Activităţile să fie însoţite de pauze, cuprinse între 10 şi 15 minute, cele scurte, şi o pauză mare de minimum o jumătate de oră.
5. Activităţile care se organizează pe timpul vacanţelor şcolare nu trebuie să afecteze respectarea dreptului copilului la timp de odihnă şi timp liber.
6. O altă condiţie esenţială pentru a putea desfăşura activitatea este informarea prealabilă a serviciului public de asistenţă socială, prin depunerea unei note de informare înainte de începerea efectivă a activităţii.
Nota de informare se va depune de către părinţi sau reprezentantul legal al copilului la serviciul public de asistenţă socială de la domiciliul copilului şi va fi însoţită de următoarele documente: cărţile de identitate ale părinţilor/reprezentantului legal, certificatul de naştere al copilului, certificat medical eliberat de un medic de specialitate pediatrie, care să ateste dacă copilul este apt pentru a desfăşura activitatea; avizul psihologic eliberat de un psiholog cu drept de liberă practică, prin care să se precizeze dacă particularităţile psihice ale copilului îl recomandă pentru activitatea în cauză, dacă acesta a fost informat, în funcţie de vârstă şi gradul de înţelegere, şi este de acord cu participarea la activitate; avizul medicului de specialitate medicină sportivă pentru copiii care participă la activităţi sportive de performanţă; adeverinţă din partea unităţii de învăţământ preuniversitar la care este înscris copilul, pentru copiii care frecventează o formă de învăţământ, dacă activitatea este prestată în perioada programului şcolar.
După încheierea contractului părintele/reprezentantul legal are obligaţia de a transmite la serviciul public de asistenţă socială de la domiciliul copilului, în termen de 10 zile lucrătoare de la începerea efectivă a activităţii, o copie certificată "conform cu originalul" a acestuia.

Pe toată durata desfăşurării activităţii, copilul va fi însoţit de către un adult care poate fi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal, o terţă persoană desemnată de aceştia sau o persoană desemnată de organizator şi agreată de comun acord cu părinţii sau reprezentantul legal. De asemenea, în situaţia în care părintele, reprezentantul legal al copilului sau persoana desemnată în condiţiile de mai sus, nu pot să îl însoţească pe copil, organizatorul are obligaţia de a desemna un însoţitor, persoană cu capacitate deplină de exerciţiu, cu o stare de sănătate bună, care prezintă garanţii morale şi are exeperienţă în supravegherea şi îngirjirea copiilor.
De la această regulă legea prevede şi o excepţie în cazul copilului cu vărsta mai mică de un an care poate fi însoţit numai de către unul dintre părinţi sau de un alt reprezentant legal.


Însoţitorul are următoarele atribuţii:
- însoţeşte copilul/grupul pe toată durata prestării activităţii, inclusiv pe parcursul deplasării acestuia; însoţeşte copilul/grupul de copii la unitatea de învăţământ preuniversitar la care se asigură educaţia; supraveghează copilul/grupul de copii pe tot parcursul prestării activităţii;
- se asigură de satisfacerea nevoilor speciale ale copiilor: dietă, medicaţie şi alte asemenea;
- în situaţia în care, pe parcursul desfăşurării activităţii, sesizează că sănătatea copiilor este afectată, are obligaţia de a-i anunţa imediat pe părinţii/reprezentantul legal ai/al acestora şi pe organizator;
- în situaţia în care, pe parcursul desfăşurării activităţii, sesizează existenţa unei situaţii de pericol iminent pentru copii sau că aceştia sunt supuşi unei forme de violenţă, are obligaţia de a anunţa imediat părinţii/reprezentantul legal al copilului, organizatorul şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului din judeţul/sectorul în care se află copiii.

În art. 14 din hotărâre sunt prevăzute obligaţiile care revin organizatorului de a informa părinţii/reprezentanţii legali despre natura activităţii, condiţiile de desfăşurare sau orice element care implică asumarea responsabilităţii acestora şi de a menţine periodic contactul cu aceştia, în situaţia în care copilul nu este însoţit de către părinţi sau reprezentanţii legali. Totodată, organizatorul are obligaţia de a asigura accesul la servicii medicale de specialitate pediatrică în vederea acordării asistenţei medicale şi de a asigura copiilor accesul la cabine, vestiare, spaţii igienico-sanitare şi spaţii de recreere şi odihnă, special destinate acestora.

Sumele obţinute de copil în urma prestării unei activităţi reglementate de prezenta hotărâre sunt administrate conform dispoziţiilor art. 501 din Noul Cod Civil, conform cărora părinţii au dreptul şi îndatorirea de a administra bunurile copilului lor minor cu grija şi atenţia cuvenite pentru a păstra şi acolo unde este posibil a creşte valoarea bunurilor. 
În situaţia în care există suspiciuni cu privire la utilizarea de către părinţi/reprezentanţii legali a sumelor obţinute de copil în alt scop decât cel al interesului superior al acestuia, reprezentanţii direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului vor solicita părinţilor sau, după caz, reprezentantului legal al copilului să prezinte un raport cu privire la modul în care au administrat veniturile copilului obţinute din activităţile prestate. Acest raport se prezintă în termen de 30 de zile de la solicitare şi cuprinde cel puţin următoarele informaţii: contractele încheiate în perioada raportată, activităţile pentru care au fost încheiate, sumele totale obţinute şi scopurile în care au fost folosite cu menţionarea tipurilor de cheltuieli etc.
În cazul în care părintele/reprezentantul legal refuză prezentarea raportului sau nu poate justifica utilizarea sumelor obţinute de copil, direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului poate sesiza instanţa de tutelă, care va efectua un control asupra modului în care au fost administrate sumele primite de copilul minor. În urma controlului, instanţa de tutelă poate aplica o amendă civilă, conform art. 163 Cod Civil, dacă se constată că au fost indeplinite defectuos sarcinile privitoare la administrare.

În cazul încălcării normelor stabilite de prezentul act normativ, cei vinovaţi răspund contravenţional, amenzile fiind cuprinse între 1000 şi 8000 de lei.
Organizatorul poate fi sancţionat contravenţional în cazul în care nu respectă normele referitoare la interzicerea desfăşurarii de munci periculoase, nu respectă durata maximă în care poate fi desfăşurată activitatea, precum şi durata pauzelor care trebuie acordate copilului. Cu amendă cuprinsă între 3000 şi 5000 de lei va fi sancţionat organizatorul când încalcă prevederile art. 14 referitoare la informarea părinţilor şi asigurarea accesului la servicii medicale şi la spaţiile igienico-sanitare, de recreere şi odihnă.
În cazul în care însoţitorul nu îşi îndeplineşte atribuţiile prevăzute la art. 6, alin. 4 din hotărâre, acesta va fi sancţionat contravenţional cu o amendă cuprinsă între 5000 şi 8000 de lei.
Părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului pot fi amendaţi contravenţional în cazul în care nu transmit nota de informare către serviciul public de asistenţă socială, cu privire la desfăşurarea activităţii de către copil, precum şi în cazul în care nu depun copia contractului încheiat cu organizator la serviciul de asistenţă socială, amenda fiind cuprinsă între 1000 şi 5000 de lei.
Prevederile referitoare la contravenţii intră în vigoare în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii, respectiv la data de 13.05.2015.

Legea mai precizează că atunci când copilul împlineşte vârsta legală pentru a putea fi angajat, în condiţiile prevăzute de art. 13 din Codul Muncii (la împlinirea vârstei de 16 ani sau la 15 ani, în acest caz numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali), acesta poate încheia cu organizatorul contract individual de muncă pentru desfăşurarea activităţilor prevăzute în prezentul act normativ.






     Red. MSB/StudioLegal/16.02.2015



Niciun comentariu: