vineri, 6 martie 2015

Restituire TVA drepturi de autor.

Persoanele care obţin venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală pot solicita restituirea TVA la plata căreia au fost obligaţi de către organele fiscale.

Au dreptul la restituirea TVA toţi creatorii titular ai drepturilor de autor, indiferent de domeniul în care desfăşoară activitatea de creaţie: scriitori, artişti, interpreţi, regizori, scenarişti, ziarişti, fotografi etc.

În urma rămînerii definitive şi irevocabile a sentinţei civile nr. 3277 din 16.05.2012 pronunţată de către Curtea de Apel Bucureşti, au fost anulate prevederile fiscale care impuneau plata retroactivă a TVA de către titularii drepturilor de autor - Normele metodolgice pct. 3 alin 7¹ la art. 127 din Codul Fiscal.

Instanţa a decis că persoanele care obţin venituri din drepturi de autor, acţionând în acest scop în mod dependent, în baza unui raport juridic care creează un raport angajator/angajat, nu pot fi considerate persoane impozabile în scop de TVA.

Pe cale de consecinţă, autorii, titulari ai drepturilor de autor, care au plătit TVA, pot solicita restituirea sumelor plătite ca TVA în termenul de prescripţie de 5 ani (art. 135 din Codul de Procedură Fiscală).

Procedura restituirii TVA este reglementată de Ordinul MFP nr. 2250/2007 privind aprobarea Procedurii de soluţionare a cererilor de restituire a taxei pe valoarea adăugată

Următorii paşi ar fi de urmat:

1. Depunerea cererii de restituire a TVA la organul fiscal competent.
Cererea va fi însoţită de toate documentele justificative: documentele depuse la organul fiscal atunci când a fost achitată TVA, dovada achitării TVA.
În termen de 45 de zile de la data depunerii cererii organul fiscal are obligaţia restituirii TVA.


2. Contestaţie împotriva deciziei prin care a fost refuzată restituirea TVA.
În cazul în care organul fiscal refuză restituirea, se va ataca actul respectiv pe calea contestaţiei, la organul fiscal emitent în termen de 30 de zile de la emiterea actului (art. 205 din Codul de Procedură Fiscală).
Contestaţia se soluţionează de către organul emitent al deciziei.

3. Acţiune în instanţă pe calea contenciosului administrativ.
În caz de respingere a contestaţiei se va formula acţiune la instanţa de contencios administrativ.

Termenul de formulare a acţiunii în contencios administrativ este de 6 luni de la data comunicării contestaţiei.
Taxa judiciară de timbru este de 10% din valoarea pretinsă, dar nu mai mult de 300 lei.

În concluzie, creatorii, titulari ai drepturilor de autor conform Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, care au achitat TVA pot solicita restituirea acestei taxe pe calea procedurii prezentate mai sus.


Conceput și redactat StudioLegal/cons.jur. Mihai Bucșa/06.03.2015 

Niciun comentariu: