joi, 7 mai 2015

Modificare Legea 8/1996 a drepturilor de autor.

LEGEA nr. 53 din 24 martie 2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe - M. Of. Nr.  198 din data de 25 martie 2015.

Modificările legislative transpun în legislaţia internă prevederile Directivei 2011/77/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 27 septembrie 2011 de modificare a  Directivei2006/116/CE privind durata de protecţie a dreptului de autor şi a anumitor drepturi conexe.
A fost modificată durata de protecţie a drepturilor patrimoniale ale artiştilor interpreţi sau executanţi. Dacă în vechea reglementare durata de protecţie a acestor drepturi era de 50 de ani, noua reglementare stabileşte următoarele reguli: durata de protecţie a drepturilor patrimoniale ale artiştilor interpreţi sau executanţi este de 50 de ani de la data interpretării sau executării, cu următoarele excepţii: a) în cazul în care fixarea executării, altfel decât pe o fonogramă, face obiectul unei publicări legale sau al unei comunicări legale către public în decursul acestui termen, drepturile încetează la 50 de ani de la prima publicare sau de la prima comunicare către public, în funcţie de care dintre aceste date este prima; b) în cazul în care fixarea executării pe o fonogramă face obiectul unei publicări legale sau al unei comunicări legale către public în decursul acestui termen, drepturile încetează la 70 de ani de la prima astfel de publicare sau de la prima astfel de comunicare către public, în funcţie de care dintre aceste date este prima.
De asemenea, au fost introduse noi prevederi cu privire la dreptul artistului interpret sau executant de a rezilia contractul prin care a cesionat unui producător de fonograme drepturile asupra fixării executării sale.
Astfel, contractual de cesiune poate fi reziliat din iniţiativa artistului interpret sau executant în cazul în care, la 50 de ani de la publicarea legală a fonogramei sau, în lipsa unei astfel de publicări, la 50 de ani de la comunicarea legală a acesteia către public, producătorul fonogramei nu oferă copii ale fonogramei spre vânzare într-o cantitate suficientă sau nu pune fonograma la dispoziţia publicului, prin cablu sau fără cablu, în aşa fel încât membrii publicului să aibă acces individual din locul şi momentul alese. Dreptul de reziliere a contractului de cesiune poate fi exercitat cu condiţia ca producătorul, în termen de un an de la notificarea de către artistul interpret sau executant a intenţiei sale de a rezilia contractul de cesiune să nu desfăşoare cele două activităţi de exploatare. 
Tot ca noutate este reglementată şi remuneraţia suplimentară anuală de care poate beneficia artistul interpret sau executant: în cazul în care contractul de cesiune prevede dreptul artistului interpret sau executant la o remuneraţie unică, acesta are dreptul de a primi de la producătorul de fonograme o remuneraţie suplimentară anuală pentru fiecare an întreg imediat următor celui de-al 50-lea an de la publicarea legală a fonogramei sau, în lipsa unei astfel de publicări, celui de-al 50-lea an de la comunicarea legală a acesteia către public.
Dreptul de a obţine remuneraţia suplimentară anuală este gestionat de organismele de gestiune colectivă.
Artiştii interpreţi sau executanţi au dreptul de a solicita producătorului de fonograme orice informaţie necesară pentru asigurarea plăţii remuneraţiei suplimentare.

Art. 106 din legea nr. 8/1996 prevede că durata de protecţie a drepturilor patrimoniale ale producătorilor de fonograme este de 50 de ani de la data primei fixări. Ca noutate, prin modificarea art. 106 din lege se stabileşte că, dacă în decursul acestei perioade fonograma face obiectul unei publicări legale sau al unei comunicări publice legale, durata de protecţie a drepturilor este de 70 de ani de la data la care a avut loc prima dintre acestea.

StudioLegal 2015

Niciun comentariu: