joi, 14 mai 2015

Proiect de lege aministie fiscală - restituire TVA drepturi de autor

Guvernul a aprobat în şedinţa din data de 13.05.2015 proiectul de lege privind aministia fiscală prin care vor fi anulate obligaţiile fiscale de plată a TVA aferentă veniturilor realizate din drepturile de autor, rezultate în urma reconsiderării/reîncadrării de către ANAF a veniturilor din activităţi independente ca activităţi dependente.

În concret, conform art. 3 din proiectul de lege, vor fi anulate diferențele de taxă pe valoarea adăugată aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului ca urmare a depășirii plafonului și neînregistrării ca plătitor de taxă pe valoarea adăugată, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015 și neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Anularea obligaţiilor fiscale se efectuează din oficiu, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaţiilor fiscale care se comunică contribuabilului.

Pentru ca titularii drepturilor de autor să beneficieze de anularea obligaţiilor la plata TVA trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

-              Veniturile realizate din drepturile de autor să fie reconsiderate/reîncadrate de către organul fiscal ca venituri rezultate din activităţi dependente,
-              Obligaţia de plată a TVA să fi fost stabilită de organul fiscal prin decizia de impunere comunicată contribuabilului,
-              Contribuabilul nu s-a înregistrat ca plătitor de TVA, ca urmare a depăşirii plafonului impus de lege (conform art. 152, alin. 1 din codul Fiscal, plafonul este de 65.000 Euro),
-               Taxa pe valoare adăugată să nu fi fost achitată şi să fi fost stabilită pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015.

Aşadar, conform proiectului de lege acesta se aplică numai în cazul în care TVA nu a fost achitată până la intrarea în vigoare a acestui proiect de lege.

Ce se întâmplă cu titularii drepturilor de autor care au achitat TVA ca urmare a depăşirii plafonului impus de lege?

Considerăm că, aşa cum am precizat într-un articol recent, titularii de drepturi de autor care au achitat TVA pot solicita restituirea acestuia, pe calea procedurii administrative reglementate de Ordinul MFP nr. 2250/2007 privind aprobarea Procedurii de soluţionare a cererilor de restituire a taxei pe valoarea adăugată.
În cazul în care organul fiscal, în cadrul acestei proceduri, (cel mai probabil, dar obligatoriu a fi parcursă etapa administrativă) refuză restituirea TVA, titularii drepturilor de autor pot formula acţiune la instanţa de contencios administrativ.

În urma rămânerii definitive şi irevocabile a sentinţei civile nr. 3277 din 16.05.2012 pronunţată de către Curtea de Apel Bucureşti, au fost anulate prevederile fiscale din Normele metodolgice pct. 3 alin 7¹ la art. 127 din Codul Fiscal.  
Prin anularea prevederilor acestui articol, titularii drepturilor de autor pot solicita organului fiscal sau, în caz de refuz, instanţei de judecată, reconsiderarea activităţii ca fiind o activitate dependentă şi, pe cale de consecinţă restituirea TVA, ca fiind achitată de o persoană care nu avea această obligaţie. Potrivit art. 127 din Codul Fiscal, doar persoanele care desfăşoară o activitate independentă  sunt considerate persoane impozabile şi au obligaţia de plată a TVA.

În concluzie,
Titularilor drepturilor de autor care nu au achitat TVA-ul stabilit de către organele fiscale anterior datei de 1 iunie 2015 şi a căror activitate a fost reîncadrată ca dependentă, li se vor anula, din oficiu, obligaţiile de plată a TVA şi a celor accesorii (dobânzi, penalităţi de întârziere).

De asemenea, creatorii, titulari ai drepturilor de autor conform Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, care au achitat TVA pot solicita restituirea acestei taxe pe calea procedurii prevăzută de Ordinul MFP nr. 2250/2007 şi, în caz de refuz (foarte probabil, dar obligatoriu înainte de instanță) din partea organului fiscal, pe calea unei acţiuni în contencios administrativ.


  



StudioLegal/14.05.2015

Niciun comentariu: