luni, 4 mai 2015

Proces verbal pentru lipsă rovinietă. Anulare sigură!

DECIZIA  ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE nr. 6 din 16 februarie 2015 referitoare la recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului privind interpretarea dispoziţiilor art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr.455/2001 privind semnătura electronică, republicată, din punctul de vedere al semnăturii agentului constatator necesare legalităţii procesului-verbal de contravenţie, pentru contravenţiile sancţionate de Ordonanţa Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare - M. Of. Nr.  199 din data de 25 martie 2015.
Instanţa supremă a decis că procesele-verbale de contravenţie pentru lipsa rovinietei transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator.
În interpretarea dispoziţiilor art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată2 (denumită în continuare, în cuprinsul prezentei decizii, Legea nr. 455/2001), din punctul de vedere al semnăturii agentului constatator necesare legalităţii procesului-verbal de contravenţie, în practica judiciară nu exista un punct de vedere unitar. Este vorba de contravenţiile acordate pentru lipsa rovinietei, contravenţii sancţionate de Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.
În practica judiciară s-au conturat mai multe puncte de vedere: unele instanţe de judecată au decis că ipsa semnăturii olografe a agentului constatator, în speţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A., atrage nulitatea procesului-verbal de contravenţie. Într-o altă orientare jurisprudenţială, instanţele au apreciat că existenţa semnăturii electronice a agentului constatator, iar nu a celei olografe, nu este de natură să atragă nulitatea procesului-verbal de contravenţie.
Fapta de a circula fără a deţine rovinietă valabilă reprezintă contravenţie potrivit art. 8 din O.G. nr. 15/2002, iar constatarea contravenţiilor se face cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate amplasate pe reţeaua de drumuri naţionale din România. Procesul-verbal de constatare se poate încheia şi în lipsa contravenientului şi se comunică acestuia în termen de 30 de zile de la data constatării contravenţiei, interval în care nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a aceleiaşi contravenţii. Aceste procese-verbale, comunicate persoanelor sancţionate contravenţional, potrivit dispoziţiilor art. 27 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, prin poştă, cu aviz de primire sau prin afişare la domiciliul sau la sediul acestora, nu cuprind semnătura olografă a agentului constatator, ci doar menţiunea că documentele au fost generate şi semnate electronic, în baza prevederilor Legii nr. 455/2001 şi ale Hotărârii Guvernului nr. 1.259/2001, prin folosirea semnăturii electronice extinse, bazată pe un certificat calificat.
Conform art. 17 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor lipsa semnăturii agentului constatator atrage nulitatea absolută a procesului verbal de contravenţie.
Foarte important este elementul de diferenţiere a actului juridic în formă electronică de actul juridic în formă scrisă, diferenţiere ce este dată de modul diferit de acces la manifestarea de voinţă. Aşadar, un act juridic, înţeles atât ca negotium, cât şi ca instrumentum, poate să intre în sfera de aplicare a Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronica doar atunci când manifestarea de voinţă a celui de la care actul emană îmbracă forma electronică şi, de asemenea, ajunge la destinatarul transmiterii în aceeaşi formă, prin intermediul unor mijloace de transmitere a datelor în format electronic. Această specificitate distinge înscrisurile electronice de înscrisurile "clasice", pe suport hârtie. În situaţia în care manifestarea de voinţă a emitentului actului ajunge la destinatarul său pe suport hârtie, înscrisul astfel transmis nu mai este în formă electronică. Semnătura electronică nu se poate ataşa decât unui înscris în formă electronică. Ca atare, ea nu poate fi aplicată pe un înscris aflat pe suport hârtie.

În concluzie, instanţa supremă a decis că sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator procesele-verbale transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport hârtie, pentru lipsa rovinietei.

StudioLegal 2015

Niciun comentariu: