miercuri, 14 octombrie 2015

Dreptul la viață privată și libertatea de exprimare – Cauza Satakunnan Markkinapörssi și Satamedia c. Republicii Finlanda C.E.D.O.


La data de 21.07.2015 C.E.D.O. a soluționat Cauza Satakunnan Markkinapörssi și Satamedia c. Republicii Finlanda constatând că față de cele două societăți din Finlanda nu s-a încălcat art. 10 din Convenție care reglementează libertatea de exprimare dar că față de ele s-a încălcat art. 6 din Convenție care reglementează dreptul la un proces echitabil. Curtea a obligat Finlanda la plata către cele două societăți a sumei de 9.500 euro cu titlu de despăgubiri.

Vă vom prezenta pe scurt situația de fapt și considerentele Curții:

Cererea a fost adresată către C.E.D.O. de două societăți finlandeze, Satakunnan Markkinapörssi Oy și Satamedia Oy în anul 2012. Prin cererea lor cele două societăți au susținut faptul că le-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare, că procedurile interne au avut o durată excesivă și că au fost discriminate față de alte ziare din Finlanda.

Satakunnan Markkinapörssi Oy a publicat în ziarul pe care îl deținea informații cu privire la veniturile și bunurile impozabile ale persoanelor fizice din Finlanda, informații obținute dintr-un registru public reglementat de legea finlandeză. În anul 2002 a publicat aceste informații cu privire la 1,2 milioane de cetățeni finlandezi care reprezenta o treime din peroanele impozabile din Finlanda.

A doua societate, Satamedia Oy, împreună cu o companie de telefonie, a introdus o aplicație prin SMS în anul 2003 care transmitea, la solicitarea oricărei persoane, informații fiscale cu privire la persoane fizice. Aplicația utiliza o bază de date realizată cu informații care deja erau publicate în ziar de către prima societate. Din 2006 a doua societate a început publicarea unui ziar propriu.

În anul 2004 Consiliul pentru protecția datelor a solicitat Curții Administrative de la Helsinki să interzică celor două societăți să proceseze datele fiscale în modul și la nivelul excesiv din anul 2002 și să interzică transmiterea acestor date prin SMS. Curtea Administrativă a respins cererea considerând că procesarea acestor date se face în scop jurnalistic, derogare prevăzută de Directiva 95/46/EC. Împotriva acestei decizii Consiliul pentru protecția datelor a făcut apel la Curtea Administrativă Supremă care a suspendat procesul și a introdus o întrebare preliminară la C.J.U.E.

C.J.U.E. a considerat că trebuie să existe un echilibru între dreptul la liberă exprimare și dreptul la viață privată. Curtea Administrativă Supremă, pe baza soluției date de C.J.U.E., a considerat că este necesară o interpretare în linii mari a dreptului la liberă exprimare cum ar fi cazul jurnalismului. În concluzie, Curtea Supremă a considerat că publicarea întregii baze de bate obținută în scop jurnalistic nu poate fi considerată activitate jurnalistică.

Ulterior hotărârii preliminare a C.J.U.E., în noiembrie 2009, Consiliul finlandez pentru protecția datelor a interzis celor două societăţi, Satakunnan Markkinapörssi și Satamedia, să utilizeze datele fiscale în modalitatea efectuată în 2002 şi să le comunice prin SMS. Din toamna anului 2009, revista nu a mai apărut, iar serviciul prin SMS a fost întrerupt. În urma deciziei Consiliului de protecţie a datelor, cele două societăți au solicitat opinia acestuia cu privire la condițiile în care ar putea continua publicarea datelor fiscale ale persoanelor fizice cel puțin şi în ce măsură. În răspunsul său, Consiliul pentru protecția datelor a precizat că cele două societăți nu aveau dreptul legal de a menține baza lor de date și nici dreptul de a o publica.
Această decizie a fost atacată de cele două societăți și după epuizarea căilor interne au introdus cerere la C.E.D.O.
C.E.D.O. a considerat că interdicția emisă de Consiliul finlandez pentru protecția datelor nu a împiedicat societățile să publice datele fiscale ca atare. Cu toate acestea, le-a interzis colectarea, salvarea și prelucrarea acestor date într-o mare măsură. Urmarea acestei decizii, o parte esențială a informațiilor publicate anterior în revista Veropörssi și prin serviciul de SMS nu mai putea fi publicată.
Curtea a considerat că datele publicate și furnizate prin SMS erau publice, aceste date nu au fost obținute prin încălcarea legii, datele erau reale, nemodificate de cele două societăți, datale priveau atât persoane fizice publice cât și persoane fizice obișnuite. Singura problemă care trebuie analizată este numărul mare de date publicate și transmise prin SMS.
Astfel, publicare unui număr atât de mare de informații cu privire la veniturile și bunurile impozabile ale persoanelor fizice nu reprezintă în concret jurnalism ci prelucrare de date cu caracter personal, activitate pentru care cele două societăți nu erau autorizate.
Curtea a considerat că instanțele judecătorești naționale au reuşit să obţină un echilibru corect între interesele concurente în joc iar deciziile interne luate au protejat dreptul la viață privată a cetățenilor finlandezi și nu au dus la imposibilitatea celor două societăți de a mai publica astfel de informații, ci doar au limitat activitatea lor și nu au avut ca și consecință discriminarea celor două societăți.



                                                                                                                                                         Red. Av. D.I./15.09.2015

Niciun comentariu: