vineri, 16 octombrie 2015

Înghețarea cursului de schimb valutar CHF-LEU


În luna iulie 2015 Tribunalul București a constatat caracterul abuziv al unora dintre clauzele stipulate în convenţia de credit bancar încheiată cu OTP Bank şi a dispus îngheţarea cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului sus menţionat, la valoarea de la momentul semnării contractului.
Banca în cauză - OTP Bank - este obligată să procedeze la calcularea ratelor aferente contractului de credit în funcţie de valoarea LEU/CHF de la momentul semnării contractului, aceste rate urmând să fie recalculate de la data semnării contractului şi până la sfârşitul perioadei de contractare.
Mai mult, instanţa a obligat banca să plătească reclamantei sumele achitate în plus în temeiul contractului de credit, rezultate din diferenţa de curs valutar valabil de la momentul efectuării fiecărei plăţi şi cursul valutar valabil de la data semnării contractului, sume la care urmează să se calculeze și dobânda legală aferentă, calculată de la data încasării fiecărei sume nedatorate şi până la achitarea integrală a acestora de bancă.
Problemele determinate de această apreciere a francului elvețian nu pot fi rezolvate la nivel legislativ pentru că s-ar aduce atingere Constituției dar soluțiile trebuie găsite de bănci în sensul negocierilor cu clienții. Dar în concret aceste negocieri nu sunt realizate de către bănci. Doar Volksbank, în urma preluării de către Banca Transilvania, a înaintat clienţilor o ofertă concretă, prin care banca preia o parte din povara creditului.
Și Tribunalul Gorj a decis definitiv, într-un caz, înghețarea cursului de schimb valutar la valoarea la care a fost semnat contractul de credit. Soluția a fost dată într-un proces introdus împotriva Piraeus Bank care a fost obligată să restituie împrumutaților sumele plătite în plus din cauza dublării și chiar a triplării cursului de schimb LEU-CHF. Tribunalul a anulat o clauză din contract pe care a considerat-o abuzivă iar efectul este plata ratelor la cursul de la încheierea contractului. Împrumutații nu au plătit nimic timp de 6 luni de la încheierea contractului iar după primele 6 luni, timp de 3 ani, au plătit dobânzi de 500 lei pe lună. Apoi creditul a intrat în altă etapă când se plătea și din principal, 1200 lei rata lunară care a ajuns la peste 2000 lei pe lună.

Clauza anulată de către instanță este cea referitoare la riscul valutar care permite fluctuația nelimitată a cursului de schimb LEU-CHF, clauză abuzivă. Toate ratele plătite deja vor fi recalculate la cursul din data încheierii contractului.

De asemenea în data de 29.07.2015 Tribunalul București a admis cererea introdusă de A.N.P.C. împotriva OTP Bank și a constatat nulitatea absolută a clauzelor abuzive referitoare la dobândă. Concluzia instanței, foarte importantă pentru debitorii cu credite în valută, este că “Un instrument ce poate regla balanța de câștig/pierdere a riscului valutar, in primul rând al deprecierii monezii de plata a contractului, este dobânda, prin mecanismul revizuirii acesteia, ce poate asigura fie împărțirea riscurilor intre cocontractanti, fie trecerea acestor riscuri exclusiv in pasivul unuia dintre ei”. Astfel, cele două clauze, cea privind riscul valutar și cea privind deobânda revizuibilă, nu pot fi incluse de bancă în același contract. 


Red. StudioLegal - Av. D.I./2015

Niciun comentariu: