vineri, 4 martie 2016

Procedura de înregistrare în scopuri de TVA - 2016

La data de 08.02.2016 s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 91 ORDINUL emis de A.N.A.F. nr. 521 din 26 ianuarie 2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a) sau c) din Codul fiscal, şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unui formular.
Acest ordin se aplică persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată în condiţiile art. 316 alin. (1) lit. a) sau c) din Codul fisal.
În concret, ordinul se aplică următoarelor persoane:
-        Persoana impozabilă care are sediul activității economice în România și realizează sau intenționează să realizeze o activitate economică ce implică operațiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere și/sau operațiuni rezultate din activități economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operațiuni ar fi fost realizate în România conform art. 297 alin. (4) lit. b) și d).
Aceste persoane trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent, după cum urmează:
a) înainte de realizarea unor astfel de operațiuni, în următoarele cazuri: 1. dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depășește plafonul de scutire prevăzut la art. 310 alin. (1) – 65.000 euro/220.000 lei, cu privire la regimul special de scutire pentru întreprinderile mici; 2. dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 310 alin. (1) - 65.000 euro/220.000 lei, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă.
c) dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 310 alin. (1) - 65.000 euro/220.000 lei, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă.
Prin acest ordin s-au aprobat:
-        Procedura de înregistrare în scopuri de TVA
-        Modelul și conținutul formularului „Decizie privind înregistrarea în scopuri de TVA”.
Înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile se consideră valabilă începând cu data comunicării deciziei de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA. În baza deciziei de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA, organul fiscal emite certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, având înscrisă data înregistrării.

Persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de TVA depune la organul fiscal competent:

a)          cererea de înregistrare în scopuri de TVA, însoțită de documentele prevăzute de legislația în vigoare pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activitate economică, în cazul persoanelor impozabile care sunt supuse înmatriculării la registrul comerțului și care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din noul Cod fiscal;

b)         declarația de înregistrare, având completată rubrica „Date privind vectorul fiscal”, secțiunea taxa pe valoarea adăugată, în cazul persoanelor impozabile care nu sunt supuse înmatriculării la registrul comerțului și care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din noul Cod fiscal;

c)          declarația de mențiuni, având completată rubrica „Date privind vectorul fiscal”, secțiunea taxa pe valoarea adăugată, în cazul persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. c) din noul Cod fiscal, însoțită de documentația prevăzută de legislația în vigoare pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activitate economică, după caz.

Pentru consultanță concretă în obținerea înregistrării în scopuri de TVA ne puteți contacta la adresa de mail: office@studiolegal.ro sau la tel.: 0751308185/0744632262.






Red. Av. D.I./10.02.2016


Niciun comentariu: