joi, 16 mai 2013

Credidam - instrucțiuni de folosire (II)


Cine este CREDIDAM? (conform susținerilor proprii)

Conform prezentării de pe site-ul www.credidam.ro, acesta se prezintă ca o asociație non-profit, care reprezintă interesele artiștilor interpreți români și străini. Obiectul activității CREDIDAM este colectarea și repartizarea banilor cuveniți acestora, proveniți din difuzarea înregistrărilor comerciale pe teritoriul României de către posturile de radio, TV, cablu, cinematografice, în restaurante, hoteluri, discoteci, etc.

Se laudă CREDIDAM tot pe site cu faptul că această asociație numără în prezent peste 11.000 de membri: actori, balerini, muzicieni.

Întrebare: din cei 11.000 de membri, câți au primit măcar 1 leu pentru difuzări (redifuzări) la TV (nici nu încerc să întreb despre difuzările la radio, cablu, cinematograf, iar despre restaurante, hoteluri, discoteci, cred ca nu poate fi vorba)?

Ce ar trebui să fie CREDIDAM?

Conform Legii 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe – cu modificările și completările ulterioare, gestiunea colectivă poate avea caracter facultativ (în general) sau caracter obligatoriu (în anumite cazuri prevăzute de lege):

Art. 123. - (1) Titularii dreptului de autor şi ai drepturilor conexe îşi pot exercita drepturile recunoscute prin prezenta lege în mod individual sau, pe bază de mandat, prin organismele de gestiune colectivă (CREDIDAM, ARAIEX – despre care nu discutăm deocamdată, deoarece în lupta PSD-PDL, deocamdată a câștigat PSD ;-)), în condiţiile prezentei legi.

Ca atare, Interpreții își pot gestiona individual aceste drepturi dar, pentru că în practică este aproape imposibil să discuți despre difuzare/redifuzare atunci când, ca actor, de exemplu, semnezi un contract cu o casă de casting sau de producție (și nimeni nu dorește să discute despre difuzări/redifuzări în faza de producție, deoarece s-ar majora consistent bugetul alocat doar producției operei), se optează în cele mai multe cazuri pentru gestionarea colectivă prin intermediul CREDIDAM.

Există și cazuri prevăzute de lege în care gestiunea colectivă este obligatorie și anume în materia operelor muzicale, autorii și interpreții acestora, prin organismele de gestiune colectivă, fiind apărați prin efectul legii, indiferent dacă au acordat mandat sau nu (art. 1231 alin. 1. din L. 8/1996).

Ce este un organism de gestiune colectivă?

Articolul 124 din aceeași L. 8/1996 definește organismele de gestiune colectivă, ca fiind persoane juridice constituite prin liberă asociere, care au ca obiect de activitate, în principal, colectarea și repartizarea drepturilor a căror gestiune le este încredințată de titulari.

De reținut:

-       CREDIDAM este o persoană juridică constituită prin liberă asociere – concluzia este că această entitate există atât timp cât are membri care consimt liber să rămână asociați. Interpreții și celelalte categorii nu sunt obligate să fie membri CREDIDAM. Ei își pot gestiona interesele individual sau prin intermediul altei entități – pe care o pot organiza chiar ei. Deci CREDIDAM nu poate exista fără membrii săi.
-       CREDIDAM răspunde în fața membrilor săi, fiind format din aceștia și nu are altă rațiune de a exista decât pentru ei.
-       Obiectivul CREDIDAM: colectarea și repartizarea drepturilor a căror gestiune le este încredințată de titulari. Orice asociere care nu-și îndeplinește scopul trebuie desființată.

Credem că am reușit în linii mari să “traducem” pe înțelesul Artiștilor ce înseamnă un organism de gestiune colectivă și ce obiective are, conform legii. Am subliniat, de asemenea, lipsa rațiunii de a fi a unui organism de gestiune colectivă care nu ține cont de proprii membri, care îi ignoră, care manifestă lipsă totală de transparență în colectarea și repartizarea drepturilor a căror gestiune le este încredințată de titulari și care încalcă legea, în cele din urmă, așa cum se întâmplă în studiul de caz – CREDIDAM[1].

Considerăm că scopul actual și obiectivele actuale ale membrilor actualelor organisme de gestiune colectivă din România, nu protejează interesele membrilor săi, nu îi respectă nici faptic și nici din punctul de vedere al drepturilor lor și, în concluzie, vom continua campaniile StudioLegal de informare a Interpreților.

Episodul viitor, vom dezvolta drepturile și obligațiile organismului de gestiune, pe de o parte și, drepturile și obligațiile interpreților, pe cealaltă parte. Concluzia va consta într-o privire comparativă asupra a ceea ce respectă CREDIDAM din obligațiile impuse de lege.

Sperăm să suscităm și interesul altor persoane ce gravitează în sfera drepturilor de autor, cu preponderență asupra aspectului patrimonial al acesto drepturi.

StudioLegal/16.05.2013



[1] După ce a prejudiciat unii dintre membrii prin publicarea la sfârșitul unei pagini de pe site-ul CREDIDAM a anunțului cu termenele limită (stabilite după bunul plac – până în prezent, asociația nu a reușit să ne facă dovada existenței unor hotărâri statutare și legale prin care să se stabilească aceste termene limită) de depunere a repertoriilor, la insistențele și chiar la discuțiile aprinse telefonice cu avocații CREDIDAM, am reușit obținerea publicării pe site-ul CREDIDAM a acestor importante anunțuri pentru interpreți – în varianta pop-up. De ce este important acest aspect: deoarece, CREDIDAM, într-un litigiu cu Interpreții, susține că nedepunerea repertoriului în termenul limită stabilit conduce la pierderea drepturilor Interpretului pentru perioada anterioară. Ceea ce este aberant, atât din punctul de vedere al dreptului, cât și din punct de vedere al oricărei logici normale!

3 comentarii:

gabriela spunea...

Am fost membru Credidam din 2004 pana in decembrie 2012. In 2005 si 2006 am primit niste sume oarecare reprezentand drepturi de redifuzare ale unor seriale TV si dublaj de voce pentru diverse seriale de desene animate. O buna perioada nu am mai inregistrat niciun contract, dar acele seriale au continuat sa se difuzeze pe posturile TV. Nu am mai primit absolut nicio suma de la Credidam care avea repertoriul meu inscris initial si nu cred ca trebuia actualizat. In decembrie 2012 m-am inscris in UNART unde deja am primit prima repartitie inclusiv pentru o perioada anterioara inscrierii - iunie 2012 - martie 2013 - suma primita fiind egala cu cea primita de la Credidam in toti ani in care am fost membru la ei. Cum sa nu cred ca ei si-au insusit zeci si sute de milioane colectand in regim de monopol aceste drepturi si lasand artistii cu ochii in soare? imi voi convinge toti colegi artisti sa plece urgent de la ei!

StudioLegal spunea...

In situatia ta sunt multi Interpreti Gabriela. Ce incercam noi este sa informam si educam interpretii si titularii drepturilor de autor in sens larg, sa fluidizam si sa eficientizam relatia de comunicare dintre organismele de gestiune colectiva si acesti titulari de drepturi.

Pana acum am reusit (in mare parte amiabil, parte prin instanta de judecata), speram si de aici incolo
:-).

Continuam!


StudioLegal

popescu spunea...

domnule avocat as dori sa stam de vorba urgent telefon o72266o869