joi, 16 mai 2013

Mamelor și taților din țara întreagă - concediul de creștere copil (varianta 2013)

-->
-->
Concediul de creştere copil 2013
  1. Întrebare: Angajatorul poate înceta raporturile de muncă sau de serviciu faţă de salariata firmei care este în concediu de creşterea copilului ?
Potrivit prevederilor în vigoare din Ordonanţa de urgenţă nr. 111 din 08/12/2010 privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului:
Art. 25 alin. 2 interzice angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
 a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
 b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
  1. Întrebare : Cât timp  după  reluarea raporturilor de muncă salariata/ul nu poate fi concediată – este protejată de lege?
Art. 25 alin. 3  stipulează că angajatorul nu poate să dispună încetarea raporturiloe de muncă sau de serviciu timp de 6 luni după revenirea  definitivă a  salariatei/salariatului.
Excepţie: Art. 25 alin. 4 : Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
  1. Întrebare : Tatăl trebuie să stea o lună acasă în contul acestui concediu?
Art. 11 din Ordonanţa de mai sus prevede că începând de la 1 martie 2012, din totalitatea concediului de creştere şi îngrijire a copilului până la doi ani, cel puțin o lună îi revine celuilalt partener.
Daca perioada solicitată este de 1 an, mama beneficiază de concediu 11 luni, iar tatăl de cea de-a 12-a lună. Foarte important de reţinut este că, indiferent dacă tatăl îşi solicită sau nu dreptul, perioada mamei va rămâne aceeaşi, de 11 luni. Acesta nu este un drept ce se poate transfera între parteneri. În cazul în care tatăl renunţă la respectiva lună, ea se pierde, iar statul nu oferă nici un fel de compensaţie.

StudioLegal/16.05.2013

Un comentariu:

Anonim spunea...

util! Multumim!