miercuri, 29 aprilie 2015

Procedură dizolvare fundaţie

În viaţa fiecărei entităţi juridice pot apărea momente care să nu mai justifice existenţa acesteia sau se pot ivi cauze care pot conduce la imposibilitatea funcţionării entităţii.
Legea care stabileşte condiţiile de constituire, de organizare şi de dizolvare a fundaţiilor este Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile, publicată în Monitorul Oficial nr. 39 din data de 31 ianuarie 2000
Conform art. 54, alin. 2, lit. b din O.G. nr. 26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile fundaţia se poate dizolva de drept sau prin hotărârea instanţei de judecată în cazurile limitative prevăzute de lege.
Spre deosebire de asociaţie care poate fi dizolvată prin hotărârea membrilor, fundaţia nu se poate dizolva prin voinţa fondatorilor sau prin hotărârea organelor de conducere, deoarece fundaţia este subiectul de drept care constituie un patrimoniu afectat, în mod permanent şi irevocabil, realizării unui scop de interes general sau, după caz, al unor colectivităţi. Diferenţa fundamentală dintre cele doua tipuri de entităţi rezidă în faptul că, în timp ce asociaţia este o sumă de voinţe afectată realizării unui scop, fundaţia reprezintă un patrimoniu afectat realizării unui scop. Tocmai de aceea legea nu permite dizolvarea fundaţiei prin voinţa fondatorilor sau a organelor de conducere. 
Cazurile dizolvării de drept ale fundaţiei - art. 58 din O.G. nr. 26/2000:
a) împlinirea duratei pentru care a fost constituită;
b) realizarea sau, după caz, imposibilitatea realizării scopului pentru care a fost constituită, dacă în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu se produce schimbarea acestui scop;

c) în situaţia imposibilităţii constituirii consiliului director în conformitate cu statutul fundaţiei, dacă această situaţie durează mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, consiliul director trebuia constituit.

Cazurile dizolvării prin hotărârea instanţei de judecată – art. 59 din O.G. nr. 26/2000:
a) când scopul sau activitatea asociaţiei a devenit ilicită sau contrară ordinii publice;

b) când realizarea scopului este urmărită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;

c) când fundaţia urmăreşte un alt scop decât cel pentru care s-a constituit;

d) când fundaţia a devenit insolvabilă;

e) în cazul fundaţiilor al căror scop exclusiv este efectuarea operaţiunilor de colectare de fonduri care să fie puse la dispoziţia altor asociaţii sau fundaţii, în vederea realizării de programe de către acestea din urmă, activul patrimonial iniţial poate avea o valoare totală de cel puţin 20 de ori salariul minim brut pe economie. Dacă nu este îndeplinită această condiţie, se poate dizolva fundaţia.

Orice persoană interesată poate depune cerere motivată de dizolvare a fundaţiei, competenţa aparţinând Judecătoriei în raza căreia îşi are sediul fundaţia.
Procedural, sunt trei etape care trebuie urmate:
  1. Cererea de dizolvare a fundaţiei motivată depusă la judecătoria în raza căruia îşi are sediul fundaţia, motivate şi însoţită de documentele justificative.
Instanţa de judecată se pronunţă prin încheiere asupra dizolvării, cu drept de opoziţie în termen de 30 de zile de la comunicare. În caz de admitere a cererii, prin aceeaşi încheiere, instanţa numeşte un lichidator.
  1. Efectuarea bilanţului de către lichidator, depunerea acestuia la instanţă, afişarea acestuia. Lichidatorii nu pot încheia operaţiunile şi nu pot remite celor în drept contul gestiunii decât după expirarea unui termen de 6 luni de la publicarea dizolvării asociaţiei sau fundaţiei.
În termen de 30 de zile de la publicarea bilanţului prin afişare la uşa instanţei cei interesaţi pot face contestaţie. Dacă în termen de 30 de zile libere de la depunerea bilanţului nu se înregistrează nici o contestaţie sau contestaţiile sunt respinse, bilanţul se consideră definitiv aprobat şi lichidatorii, cu autorizarea judecătoriei, vor remite celor în drept bunurile şi sumele rămase de la lichidare, împreună cu toate registrele şi actele asociaţiei sau fundaţiei şi ale lichidării. Numai după aceasta lichidatorii vor fi consideraţi descărcaţi şi li se va elibera, în acest scop, un act constatator.
  1. Radierea fundaţiei din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor prin hotărârea pronunţată de instanţa de judecată. După aprobarea bilanţului, se depune de către lichidator cererea de radiere a fundaţiei la Judecătorie, însoţită de actul constatator. Instanţa se pronunţă prin hotărâre împotriva căreia se poate face apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
Potrivit art. 71 din O.G. nr. 26-2000 fundaţia încetează a fiinţa la data radierii din Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.





                                                                                                                Red. StudioLegal 21.04.2015

Niciun comentariu: