vineri, 24 iulie 2015

Desfacerea contractelor de muncă în condițiile deschiderii procedurii de insolvență


În ultimul timp pentru numeroase companii se dispune deschiderea procedurii de insolvență. Aceste companii au calitatea de angajatori și noua lege a insolvenței, nr. 85/2014 reglementează o modalitate de desfacere/denunțare a contractului individual de muncă separată față de cele prevăzute de Codul muncii.

Conform art. 123 Legea 85/2014 “după data deschiderii procedurii de insolvență, desfacerea contractelor individuale de muncă ale personalului debitorului se va putea face de urgenţă de către administratorul judiciar/lichidatorul judiciar. Administratorul judiciar/Lichidatorul judiciar va acorda personalului concediat doar termenul legal de preaviz. În cazul în care sunt incidente dispoziţiile Legii nr. 53/2003 -Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în ceea ce priveşte concedierea colectivă, termenele prevăzute de art. 71 şi art. 72 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se reduc la jumătate.”
Toate beneficiile acordate de un angajator angajatului în cazul concedierii conform Codului muncii sunt eliminate în cazul deschiderii procedurii de insolvență, cu excepția termenului de preaviz. De asemenea această concediere se realizează de urgență în vederea eficientizării procedurii de insolvență și atingerii scopului acesteia, respectiv acoperirea datoriilor pe care angajatorul le are față de creditorii săi, fără a proteja și drepturile legale ale angajaților cum ar fi compensațiile (art. 69 alin. 2) lit. f) Codul muncii).
Considerăm că în practică este necesar ca administratorul judiciar/lichidatorul judiciar să realizeze procedura de concediere și având în vedere drepturile angajaților, conform dispozițiilor din Codul muncii, pentru a evita orice încălcare a drepturilor patrimoniale ale salariaților pentru că în baza contractului individual de muncă aceștia sunt titulari au unor creanțe față de societatea angajatoare care trebuie valorificate, neputând fi evitate plata unor compensații pentru desfacerea contractului de muncă doar prin simpla concediere de urgență în baza art. 123 Legea 85/2014. În caz contrar există riscul de a se naște litigii de dreptul muncii în cursul oricărei proceduri de insolvență realizate în conformitate cu Legea 85/2014. De asemenea angajatul are dreptul și la despăgubiri pentru denunțarea unilaterală a contractului, ceea ce presupune că în cazul neplății unor compensații acesta se poate adresa instanței cu o acțiune în despăgubiri.
Nu trebuie însă ignorate dispozițiile art. 60 alin. 2) Codul muncii care prevede faptul că interdicțiile de concediere prevăzute la alin. 1) din același articol nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvării angajatorului, în condiţiile legii.
În această procedură de urgență nu trebuie îndeplinită obligația de propunere a altor locuri vacante și nu trebuie respectate dispozițiile care reglementează conţinutul deciziei de încetare şi motivarea acesteia, ci doar termenul de preaziv.
În concuzie, se stabilește prin art. 123 Legea 85/2014 o derogare implictă de la dispozițiile Codului muncii cu privire la procedura de concediere iar justificarea acestei derogări se face pe baza situației concrete a angajatorului care se află în procedura de insolvență. Procedura este una simplificată dar care trebuie să aibă în vedere și respectarea drepturilor angajaților pentru a evita acțiunile în despăgubiri pe care aceștia le pot introduce.


                                                                                                                                                    Red. StudioLegal/Av. D.I./24.07.2015

Niciun comentariu: