vineri, 10 iulie 2015

Situația procesuală a înstrăinătorului și a succesorilor săi (art. 39 C.pr.civ.). Cazul special al dobânditorului cu titlu particular, în cadrul procedurii de valorificare a bunurilor debitoarei efectuată de lichidator în procedura de faliment (L. 85/2014 sau 2006).


O speță în curs de soluționare la StudioLegal a ridicat o problemă interesantă, abordată și în doctrină, la puțin timp după ce noile coduri “civile” au intrat în vigoare.

Speța este următoarea: o persoană fizică dobândește un imobil – construcție și teren – în cadrul unei proceduri de licitație publică organizată de lichidatorul judiciar în vederea valorificării bunurilor debitoarei a cărei activitate o conduce conform L. 85.

Lichidatorul inițiase anterior vânzării imobilului, față de ocupanții fără drept ai imobilului, o acțiune în evacuare soluționată favorabil în primă instanță. În acest dosar, pârâtul face apel și dosarul este în această fază la momentul dobândirii imobilului în discuție.

Variantele pe care le are succesorul cu titlu particular: dobânditorul la licitație al imobilului preia acțiunea în evacuare în apel (vom vedea mai jos sub ce formă), inițiază o nouă acțiune de evacuare (care va dura, având în vedere procedura administrativă și cel puțin două termene de judecată estimate) și/sau începe executarea silită a hotărârii din primă instanță (hotărâre executorie obținută însă de lichidator, în numele debitoarei).

StudioLegal a preferat să acopere toate aceste variante pentru eficientizare și pentru ajungerea la obiectivul urmărit.

1) Referitor la prima variantă de lucru: dobânditorul la licitație al imobilului preia acțiunea în evacuare în apel.

Doctrina, dar și practica judiciară, au identificat o problemă preliminară și care necesită o soluție.

Introducerea în cauză a succesorului cu titlu particular se face pe calea unei cereri de intervenție voluntară sau accesorie a terților în proces?

Concluzia este unanimă: introducerea în cauză a succesorului cu titlu particular nu se identifică cu niciuna dintre formele de intervenţie a terţilor în proces (art. 61-77 C.pr.civ.).

Conform art. 38 și art. 39 alin. 2 C.pr.civ. aplicabile în speță, transmiterea calității procesuale este o instituție juridică aparte, iar introducerea în cauză a unor astfel de succesori nu contrazice și nu completează dispozițiile legale privind intervenția în proces.

Art. 39 alin. 2 C.pr.civ. este clar în acest sens, “în toate cazurile, succesorul cu titlu particular este obligat să intervină în cauză, dacă are cunoştinţă de existenţa procesului, sau poate să fie introdus în cauză, la cerere ori din oficiu. În acest caz, instanţa va decide, după împrejurări şi ţinând seama de poziţia celorlalte părţi, dacă înstrăinătorul sau succesorul universal ori cu titlu universal al acestuia va rămâne sau, după caz, va fi scos din proces. Dacă înstrăinătorul sau, după caz, succesorul universal ori cu titlu universal al acestuia este scos din proces, judecata va continua numai cu succesorul cu titlu particular care va lua procedura în starea în care se află la momentul la care acesta a intervenit sau a fost introdus în cauză.

Apreciem că sunt aplicabile și dispozițiile art. 79 C.pr.civ. în ceea ce privește obligația instanței de judecată de a-l cita pe cel introdus din oficiu sau la cerere în cauză, i se vor comunica toate actele și un termen pentru formularea apărărilor, urmând ca terțul – dobânditor cu titlu particular – să ia procedura în starea în care se află în momentul introducerii în proces. La cerere, se vor putea administra/readministra probe, iar actele de procedură următoare vor fi îndeplinite și față de acesta.

Doctrina a identificat câteva efecte ale acestei instituții distincte ( reglementată de art. 38 – 39 C.pr.civ.) care reprezintă “mijlocul procesual prin care se pune în discuție transmiterea calității procesuale active sau pasive a înstrăinătorului”.

Din această discuție, tot doctrina a evidențiat și câteva consecințe importante:

- instanţa nu se pronunţă asupra admisibilităţii în principiu a cererii, ci îl citează numai pe cel indicat drept succesor cu titlu particular (art. 79 C.pr.civ.);
- introducerea în cauză poate interveni în orice moment al procesului, inclusiv în căile de atac, deoarece nu presupune modificarea cererii de chemare în judecată (art. 39 alin. 2 C.pr.civ.);
- dobânditorul cu titlu particular, introdus în cauză, nu datorează o taxă judiciară de timbru distinctă de înstrăinător, obiectul procesului rămânând neschimbat;
- nici partea care a formulat cerere de introducere în cauză a dobânditorului cu titlu particular nu datorează taxă judiciară de timbru pentru această cerere, deoarece, din perspectiva acesteia, cererea nu reprezintă decât un incident procedural care pune în discuţie cadrul procesual sub aspectul părţilor, fără implicaţii în ceea ce priveşte obiectul procesului.

Raportat la reglementările actuale, în doctrină s-a pus întrebarea firească: care sunt criteriile în funcție de care instanța decide păstrarea sau înlăturarea din proces a întrăinătorului?

S-a statuat deja în doctrină că instanța va aprecia în funcție de fiecare caz în parte, de principiu, după cum identifică sau nu poziții contrare între înstrăinător și dobânditor. Astfel, dacă înstrăinătorul confirmă transmiterea calității procesuale (chiar și prin actul de înstrăinare poate fi menționat acest aspect), prezența acestuia în proces nu se mai justifică.

Dacă, înstrăinătorul ridică obiecții cu privire la actul de transmitere a calității, atunci, prezența acestuia se justifică, pentru că se impune ascultarea acestuia de către instanța de judecată la soluționarea și tranșarea aspectului legat de calitatea procesuală.

Instanța se poate pronunța asupra scoaterii din proces a înstrăinătorului și o va face prin încheiere interlocutorie.

Durata păstrării în proces a înstrăinătorului nu este determinată, instanța având posibilitatea să țină înstrăinătorul în proces până se lămurește asupra transmiterii dreptului, acest moment putându-se prelungi, în funcție de speță, până la pronunțarea hotărârii finale, când instanța va decide față de cine a admis sau a respins acțiunea.

2) A doua variantă, aceea a unei acțiuni separate de evacuare, se poate face, în condițiile noului cod de procedură civilă, pe dreptul comun.

Deoarece, subiectul principal al acestui articol nu îl constituie procedura de drept comun, nu insistăm asupra acestor aspecte aici.

3) Demararea executării silite a sentinței de evacuare pronunțată de prima instanță de judecată.

Întrebarea care s-a pus în doctrină, a fost aceea dacă, potrivit art. 39 alin. 3 este posibilă executarea hotărârii judecătorești contra dobânditorului cu titlu particular, chiar și când acesta nu a fost introdus în cauză?

Răspunsul pe care îl urmărim noi nu este expres reglementat în lege, pentru că, în speță, întrebarea este dacă dobânditorul cu titlu particular poate pune în executare o hotărâre executorie obținută de înstrăinător (fără ca dobânditorul să fi participat în dosarul în care s-a obținut hotărârea executorie).

S-a decis, într-un final și după ezitări că:  indiferent de introducerea sau nu în cauză a succesorului cu titlu particular, acesta va suporta toate efectele hotărârii pronunţate în  contradictoriu cu înstrăinătorul sau succesorii universali sau cu titlu universal ai acestuia, singurele excepţii de la această regulă fiind cele menţionate în alin. (3) al art. 39 C.pr.civ.. Se înţelege că, în cazul în care litigiul priveşte şi mai multe bunuri, succesorul cu titlu particular suportă efectele hotărârii judecătoreşti numai în ceea ce priveşte bunurile dobândite. În acest sens, a se vedea D.N. Theohari, în G. Boroi (coord.), Noul Cod de procedură civilă. Comentariu pe articole, Ed. Hamangiu, Bucureşti, 2013, p. 112.

În concluzie, considerăm că poate fi demarată procedura de evacuare de către succesorul cu titlu particular[1], pe baza sentinței obținută de înstrăinător prin lichidator, la cererea succesorului cu titlu particular, conform interpretării de mai sus date de doctrină. Limitările prevăzute de art. 39 alin. 3 C.pr.civ. sunt instituite tocmai pentru a asigura o minimă protecție succesorului particular de bună credință care nu mai poate fi evins de adevăratul titular.

Ca atare, o cerere de executare silită a sentinței executorii de evacuare obținută de înstrăinătorul bunului, poate fi pusă în executare la cererea dobânditorului bunului, succesor cu titlu particular care n-a participat la această judecată în primă instanță în dosarul de evacuare (nici nu avea calitate, pentru că a dobândit bunul ulterior pronunțării acestei sentințe, în timpul judecății în apel care nu s-a finalizat încă).

Cuvinte cheie: evacuare, executare silita, dobanditor cu titlu particular, art. 39 CPC, sentinta executorie.



București                                                                   StudioLegal/Av. BRC/10.07.2015





[1] Pentru argumentarea soluţiei potrivit căreia succesorii cu titlu particular, indiferent de introducerea lor în cauză, suportă efectele hotărârii pronunţate în legătură cu dreptul ce a făcut obiectul transmiterii, a se vedea A. Nicolae, în V.M. Ciobanu, M. Nicolae (coord.), Noul Cod de procedură civilă comentat şi adnotat, Ed. Universul Juridic, Bucureşti, 2013, vol. I, pp. 983-985.

Niciun comentariu: