joi, 7 aprilie 2016

Legea dării în plată

Parlamentarii ne amenință de ceva timp cu adoptarea legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite (a trecut și de Camera Deputaților). Important este de știut că această lege va fi foarte utilă pentru cei care au noroc sau care nu stau în pasivitate până la intrarea ei în vigoare. De ce? Pentru că ea se va aplica doar în cazul în care contractul de credit bancar este încă în derulare sau dacă faza de executare silită nu a ajuns la vânzarea imobilului ipotecat.

Legea dării în plată nu se aplică pentru cazurile în care imobilul se vinde prin executare silită până la momentul la care intră în vigoare.

În principiu legea dă dreptul debitorului (celui împrumutat) de a stinge integral creanţa şi accesoriile sale, izvorând dintr-un contract de credit (penalități, dobânzi, comisioane etc.), prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului. De aici, rezultă clar faptul că, dacă creditorul vinde imobilul ipotecat prin executare silită legea nu se aplică pentru că dreptul de proprietate se transmite către cumpărătorul imobilului iar debitorul nu mai are posibilitatea de a transmite creditorului său dreptul de proprietate asupra acestui bun.

În acest caz, cel mai probabil, creditorii nu vor ține cont de această lege și după vânzarea imobilului ipotecat prin executare silită vor continua executarea împotriva împrumutaților până la obținerea întregii sume datorate. Astfel, prețul obținut din vânzarea imobilului ipotecat va acoperi doar o parte din datorie, nu întreaga datorie conform legii dării în plată.


Sfatul nostru este de a face toate demersurile în vederea prelungirii executării silite sau în vederea suspendării ei până când intră în vigoare legea dării în plată pentru a nu pierde avantajele stabilite de aceasta. StudioLegal este în măsură de a oferi consultanță juridică și reprezentare în astfel de litigii și ne puteți contacta la tel.: 0744632262/0751308185 sau mail: office@studiolegal.ro.



                           Red. StudioLegal Av. D.I./07.04.2016

Niciun comentariu: