vineri, 15 aprilie 2016

Raport: modificări la Legea 8/1996 privind drepturile de autor. Etapa de dezbatere publică.

În articolul Modificări importante la legea 8/1996 privind drepturile de autor salutam intenția Ministerului Culturii de a supune dezbaterii publice Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Contribuția StudioLegal de până în prezent, la această dezbatere, a constat în:


- o contribuție indirectă, dar substanțială, prin sesizări punctuale, consecvente și repetate ale ORDA pentru neregularități comise de organismele de gestiune colectivă, aspecte pe care ORDA le-a propus spre reglementare prin Proiectul de modificare al Legii 8/1996 - am prezentat punctul nostru scris de vedere în articolul mai sus menționat, dar și 

- o contribuție directă, prin participarea activă din 07.04.2016, ora 10.00, la dezbaterea publică asupra Proiectului, organizată de Ministerul Culturii și prin prezentarea în scris și verbal a concluziilor celor 10 ani de activitate în materie practică a drepturilor de autor și conexe.

Concluzia întâlnirii pe înțelesul tuturor este aceea că organismele de gestiune colectivă au început să simtă rolul activ din ultimii ani al ORDA, datorat și eforturilor unor autori, interpreți și în parte importantă StudioLegal - luptător activ pentru respectarea drepturilor de autor și conexe, dar și suflarea rece din ceafă a organismelor internaționale de gestiune colectivă, a viitoarelor entități de gestiune colectivă independentă și a autorilor sau titularilor de drepturi conexe.

ORDA a fost "acuzată" de organisme că a devenit un fel de procuror, că ar trebui să nu li se mai facă controale ANAF și, poate, că ar trebui să funcționeze pe lângă lege, nu?

Nemulțumirea principală a autorilor se referă la noțiunea cuprinsă în modificările la lege de "titular al dreptului de autor", în loc de "autor".

Ulterior acestei întâlniri, am primit semnale pozitive de la participanți, persoane publice, ORDA și Ministerul Culturii a centralizat propunerile primite și a anunțat stabilirea unei agende și anunțarea condițiilor de înscriere la consultări și la grupurile de lucru pentru transpunerea Directivei 2014/26/UE în legislația românească, începând cu data de 18.04.2016.

StudioLegal este pregătit să adune propuneri din partea autorilor, interpreților și a oricărei persoane cu un interes legitim, legal și moral în materia drepturilor de autor și conexe. Contact: office@studiolegal.ro.



Red. StudioLegal/Av. Curelea Radu Bogdan/București/15.04.2016

Niciun comentariu: