marți, 26 aprilie 2016

Advocacy, pe înțelesul tuturor.

StudioLegal practică activitatea de advocacy mai ales în materia drepturilor de autor, dar și în alte materii, prin suport activ acordat clienților noștri care s-a materializat prin completări, modificări de acte normative naționale și locale la nivel de autorități/instituții publice. Atacăm acte administrative individuale sau generale nelegale. Organizăm grupuri profesionale, sociale și le asigurăm asistență juridică și reprezentare.  Activăm cu efecte concrete, urmărim procese legislative și participăm cu propuneri la dezbateri publice privitoare la modificări, adoptări de acte normative.

Definiție
Advocacy este activitatea realizată de o persoană sau de un grup de persoane care are ca scop să influențeze deciziile luate la nivel politic, economic și social atât de către sisteme cât și de către instituții.

Activități de advocacy
Advocacy cuprinde diferite activități printre care campanii media, conferințe, discursuri publice, publicarea lucărilor științifice și punerea lor în aplicare, efectuarea de sondaje, acordarea sprijinului unei instanțe de judecată ca terță parte pentru obiectivarea sistemului de justiție. Activitatea de lobby este o formă de advocacy în care se face o abordare directă a legiuitorilor pe o problemă care joacă un rol important în politica modernă.
Aceste activități facilitează implicarea civică și acțiunea colectivă, atât de necesară la acest moment în România.
De exemplu, cei care întreprind astfel de activități pot depune diferite prezentări pentru a pleda pentru sau împotriva unei anumite modificări legislative sau de interpretare a legislației.
Cea mai utilă formă de advocacy este social justice advocacy (“ceea ce ar trebui să fie este mai just din punct de vedere social decât ceea ce este”).

Social Justice Advocacy
Principalele aspecte ale acestei forme de advocacy (social justice advocacy):
·       Modul în care este administrată politica
·       Sistemele politice pentru că acestea nu corespund nevoilor oamenilor
·       Proactivitatea
·       Propunere de soluții politice și legislative
·       Oferirea spațiului necesar pentru discuții publice


Alte forme de advocacy:
  • Advocacy referitor la buget - asigură angajarea proactivă a Organizațiilor Societății Civile cu privire la bugetul de stat pentru a face guvernul mai responsabil față de oameni și de a promova transparența.
  • Advocacy cu privire la birocrație – oamenii consideră că experții au mai multe șanse de câștig în prezentarea problemelor celor competenți să ia decizii.
  • Advocacy cu privire la sănătate - sprijină și promovează drepturile de îngrijire a sănătății pacientului, precum și consolidarea inițiativelor din domeniul sănătății și a politicii comunitare care se concentrează asupra disponibilității, siguranței și calității asistenței medicale.
  • Advocacy pentru grupurile de interese - lobby-ul este principalul instrument utilizat de grupurile de interese care fac advocacy în masă. Este o formă de acțiune care nu reușește întotdeauna să influențeze factorii de decizie politică deoarece necesită resurse și organizații eficiente.
  • Advocacy legislativ - este “încrederea în stat sau în procesul legislativ al statului” ca parte a strategiei de a crea schimbări.
  • Advocacy în masă - este orice tip de acțiune întreprinsă de grupuri mari (petiții, demonstrații, etc.)
  • Advocacy mass-media - este “utilizarea strategică a mass-mediei ca resursă pentru a promova o inițiativă de politică socială sau publică” (Jernigan and Wright, 1996).
  • Advocacy pentru Educație Specială – are în vedere drepturile studenților cu dizabilități.

Avantajele pentru persoanele fizice și juridice:
Advocacy, în orice formă, are ca scop să asigure că oamenii, în special cei care sunt vulnerabili, au posibilitatea ca:
·       Poziția lor în diferite probleme care sunt importante pentru ei să le fie auzită.
·       Drepturile lor să fie apărate și protejate.
·       Opiniile și dorințele lor să fie într-adevăr luate în considerare, atunci când se iau decizii cu privire la viața lor.
Red. StudioLegal Av. D.I./07.04.2016

Niciun comentariu: