vineri, 6 martie 2015

Contract de credit. Contestație la executare – clauze abuzive

În cazul unor contracte de credit care cuprind clauze abuzive se poate face contestație la executare în vederea constatării nulității absolute a acestor clauze cu scopul de a reduce suma pentru care s-a început executarea silită. În acest tip de contestații la executare de cele mai multe ori banca invocă excepţia inadmisibilităţii contestaţiei la titlu iar instanțele încă nu au un punct de vedere comun cu privire la admiterea sau respingerea excepției.
În vederea respingerii acestei excepții se poate invoca faptul că doar art. 712 alin. 2) teza I Cod proc. civ. este aplicabil în aceste tipuri de acțiuni, teza a II-a, invocată de bancă, stabilind o excepţie care nu este aplicabilă, având în vedere că face referire la o cale procesuală specifică pentru desfiinţarea lui”. Obiectul unor astfel de acțiuni este constatarea nulităţii clauzelor abuzive din contractul de credit bancar, ceea ce înseamnă că aceste clauze rămân fără efect şi nu are ca obiect desfiinţarea titlului executoriu.
În numeroase speţe instanţele naţionale și cele internaționale au admis contestaţii la executare ce au ca obiect constatarea nulităţii absolute a clauzelor contractuale din contractul ce reprezintă titlu executoriu şi pentru care s-a început executarea silită.
-               Dosar nr. 50054/299/2012 – Judecătoria Sector 1 Bucureşti – Hotărâre din 19.07.2013 – „Admite în parte contestaţia la executare formulată de contestatori în contradictoriu cu Banca Millennium S.A. Constată că pct. 3.3 din contractul de credit nr. 0807300116 din 22.08.2008 referitor la comisionul de acordare a facilităţii constituie clauză abuzivă în sensul art. 4 alin. 1 Legea 193 din 2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori şi anulează această clauză. Anulează în parte toate actele de executare efectuate în dosarul de executare nr. 451 din 2012 pentru suma de 4752 CHF, reprezentând comisionul de acordare a facilităţii.”  
În principal trebuie să avem în vedere faptul, că un contract de credit cu clauze abuzive, nu este un titlu executoriu cert, aspect omis de instanţele de încuviinţare a executărilor, dat fiind volumul foarte mare de cereri de executare.
-               Cauza C‑415/11 Mohamed Aziz împotriva Caixa d’Estalvis de Catalunya, Tarragona i Manresa (Catalunyacaixa): “Curtea a subliniat deja de mai multe ori că instanța națională este obligată să analizeze din oficiu caracterul abuziv al unei clauze contractuale care se încadrează în domeniul de aplicare al directivei și, prin aceasta, să suplinească dezechilibrul existent între consumator sau vânzător și furnizor, de îndată ce dispune de elementele de drept și de fapt necesare în acest scop (Hotărârile citate anterior Pannon GSM, punctele 31 și 32, precum și Banco Español de Crédito, punctele 42 și 43).
Astfel, statuând cu privire la o cerere de decizie preliminară introdusă de o instanță națională sesizată în cadrul unei proceduri contradictorii inițiate în urma opoziției formulate de un consumator împotriva unei somații de plată, Curtea a stabilit că această instanță trebuie să dispună din oficiu măsuri de cercetare judecătorească pentru a stabili dacă o clauză prin care se atribuie competență jurisdicțională teritorială exclusivă, care figurează într‑un contract încheiat între un vânzător sau un furnizor și un consumator, intră în domeniul de aplicare al directivei și, în caz afirmativ, trebuie să aprecieze din oficiu eventualul caracter abuziv al unei astfel de clauze (Hotărârea din 9 noiembrie 2010, VB Pénzügyi Lízing, C‑137/08, Rep., p. I‑10847, punctul 56).
În această privință, trebuie să se constate că, în lipsa armonizării mecanismelor naționale de executare silită, modalitățile de punere în aplicare a motivelor de contestație admisibile în cadrul unei proceduri de executare ipotecară și a puterilor conferite instanței de fond, competentă să analizeze legalitatea clauzelor contractuale în temeiul cărora a fost stabilit titlul executoriu, sunt reglementate de ordinea juridică internă a statelor membre în temeiul principiului autonomiei procedurale a acestora din urmă, cu condiția însă ca acestea să nu fie mai puțin favorabile decât cele aplicabile unor situații similare supuse dreptului intern (principiul echivalenței) și să nu facă imposibilă în practică sau excesiv de dificilă exercitarea drepturilor conferite consumatorilor de dreptul Uniunii (principiul efectivității) (a se vedea în acest sens Hotărârea din 26 octombrie 2006, Mostaza Claro, C‑168/05, Rec., p. I‑10421, punctul 24, și Hotărârea din 6 octombrie 2009, Asturcom Telecomunicaciones, C‑40/08, Rep., p. I‑9579, punctul 38).
În speță, reiese din dosarul prezentat Curții că, în sensul articolului 695 din Codul de procedură civilă, în procedurile de executare ipotecară, contestația debitorului urmărit nu este admisibilă decât dacă se întemeiază pe încetarea garanției sau stingerea obligației de garantare, pe o eroare săvârșită cu ocazia determinării sumei exigibile, atunci când creanța garantată constă în soldul care determină închiderea unui cont între creditorul urmăritor și debitorul urmărit, ori pe existența unei alte ipoteci sau a altor drepturi de gaj înscrise anterior sarcinii care stă la baza declanșării procedurii.
Conform articolului 698 din Codul de procedură civilă, orice alte acțiuni care pot fi formulate de debitor, inclusiv cele care privesc anularea titlului executoriu ori scadența, caracterul cert, stingerea sau cuantumul datoriei, se soluționează în cadrul unei proceduri corespunzătoare acelor motive, fără a avea drept efect suspendarea sau împiedicarea procedurii de executare prevăzute de capitolul respectiv. În aceste condiții, trebuie să se constate că reglementarea spaniolă în discuție în litigiul principal nu este conformă cu principiul efectivității, întrucât face imposibilă sau excesiv de dificilă, în cadrul procedurilor de executare ipotecară inițiate de vânzători sau de furnizori în care consumatorii sunt debitori urmăriți, aplicarea protecției pe care directiva urmărește să o confere acestora din urmă.
Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii trebuie interpretată în sensul că se opune reglementării unui stat membru, precum cea în discuție în litigiul principal, care, în condițiile în care nu prevede, în cadrul unei proceduri de executare ipotecară, motive de contestație întemeiate pe caracterul abuziv al unei clauze contractuale care constituie temeiul titlului executoriu, nu permite instanței sesizate cu procedura de fond, competentă să aprecieze caracterul abuziv al unei asemenea clauze, să adopte măsuri provizorii, printre care în special suspendarea procedurii de executare menționate, atunci când adoptarea acestor măsuri este necesară pentru garantarea deplinei eficacități a deciziei sale finale.”
Ar fi contrar dreptului la apărare dacă am considera că pe calea unei contestaţii la executare nu s-ar putea invoca motive de nulitate absolută a clauzelor existente în titlul executoriu care stă la baza executării silite care se atacă.
-               Dosar nr. 45095/299/2013 – Judecătoria Sector 1 Bucureşti – Încheierea din 15.09.2014
În susținerea respingerii excepției inadmisibilității contestației la executare în temeiul art. 712 alin. 2) Cod proc. civ. se poate menționa faptul că Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contactele încheiate între profesioniști și consumatori nu reglementează o cale procesuală specifică pentru desființarea clauzelor abuzive constatate. Astfel, persoanele prejudiciate pot adresa, potrivit art. 9 din această lege, o sesizare reprezentanților înputerniciți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor sau specialiștilor autorizați ai altor organe ale administrației publice, însă rămâne la latitudinea acestora ca în urma verificărilor efectuate să sesizeze instanța de judecată pentru modificarea respectivelor contracte, prin eliminarea clauzelor abuzive. Nu este reglementat așadar prin aceste dispoziții accesul direct al consumatorului la o procedură de judecată pentru a obține desființarea clauzelor abuzive. Pe de altă parte dispozițiile art. 14 Legea 193/2000 trimit consumatorii prejudiciați prin contractele încheiate cu încălcarea prevederilor legii la organele judecătorești competente potrivit Codului civil și ale Codului de procedură civilă, fără a prevedea o cale specifică în sensul legii.   

Conceput și redactat StudioLegal/ Av. D.I./2015

Niciun comentariu: