joi, 19 martie 2015

Învestirea cu formulă executorie. Executare silită a hotărârilor judecătorești fără învestire sau încuviințare a executării silte.


Prin Legea nr. 138/2014, care a intrat în vigoare la data de 19.10.2014, s-a modificat Codul de procedură civilă în sensul că hotărârile judecătorești executorii pot fi puse direct în executare fără necesitatea de a obține încuviințarea silită de la instanța de judecată.

Astfel, prin punctul 20 al Legii nr. 138/2014 a fost introdus art. 640 ind. 1 care prevede următorele:
“(1) Titlurile executorii, altele decât hotărârile judecătoreşti, pot fi puse în executare numai dacă sunt învestite cu formulă executorie.
(2) Cererea de învestire cu formulă executorie se soluţionează de judecătoria în circumscripţia căreia se află domiciliul sau sediul creditorului ori al debitorului, după caz, în cameră de consiliu, fără citarea părţilor. Dacă domiciliul sau, după caz, sediul creditorului se află în străinătate, creditorul va putea depune cererea de învestire şi la judecătoria în circumscripţia căreia se află domiciliul său ales.”

În concluzie, începând cu data de 19.10.2014 executorii judecătorești sunt cei care vor încuviința executarea silită a hotărârilor judecătorești cu caracter executoriu, fără a mai fi necesară intervenția instanțelor de judecată, în următoarele domenii (conform art. 628 NCPC așa cum a fost modificat prin punctul 15 din Legea nr. 138/2014):
·       obligaţiile al căror obiect constă în plata unei sume de bani,
·       predarea unui bun ori a folosinţei acestuia,
·       desfiinţarea unei construcţii, a unei plantaţii ori a altei lucrări,
·       încredinţarea minorului,
·       stabilirea locuinţei şi vizitarea acestuia sau în luarea unei alte măsuri stabilite prin titlul executoriu.


Conceput și redactat StudioLegal/ Av. D.I./2015

Niciun comentariu: