luni, 27 aprilie 2015

Încetare regim matrimonial de la data separației în fapt – art. 385 alin. 2) Noul Cod civil

În practica StudioLegal am identificat o problemă de interpretare a art. 385 alin. 2) Noul Cod civil care are o relevanță importantă asupra datei de încetare a regimului matrimonial în cazul divorțurilor pronunțate după intrarea în vigoare a Noului Cod civil (01.10.2011).

Art. 385 Noul Cod civil: Încetarea regimului matrimonial

 1) În cazul divorţului, regimul matrimonial încetează între soţi la data introducerii cererii de divorţ.
2) Cu toate acestea, oricare dintre soţi sau amândoi, împreună, în cazul divorţului prin acordul lor, pot cere instanţei de divorţ să constate că regimul matrimonial a încetat de la data separaţiei în fapt.
3) Prevederile acestui articol se aplică în mod corespunzător şi în cazul divorţului prevăzut la art. 375.

Există posibilitatea în practică (caz întâlnit de noi deja) ca unul dintre soți, care nu a solicitat divorțul până la intrarea în vigoare a Noului cod civil deși soții erau separați în fapt de mult timp, să profite de art. 385 alin. 2) Noul Cod civil în vederea introducerii cererii de chemare în judecată pentru a solicita constatarea încetării regimului matrimonial de la data separației în fapt, posbilitate care nu era reglementată de Vechiul Cod civil.
De exemplu, în cazul identificat de noi soții locuiau în alt stat din Uniunea Europeană iar după ce aceștia s-au separat nu au divorțat pentru ca soțul să beneficieze de regimul fiscal preferențial acordat de statul respectiv persoanelor căsătorite. Pentru a putea face acte de dispoziție soțul a obținut de la soție o procură în baza căreia a achiziționat bunuri și a încheiat acte juridice și în numele mandantului (soției) de care acesta din urmă nu are cunoștință.
Ca urmare a întoarcerii în România soțul a încercat să beneficieze de modificarea normelor de drept în materie și a introdus o cerere de chemare în judecată în vederea obținerii unei hotărâri de divorț prin care să se dispună și încetarea regimului matrimonial de la data separației în fapt care s-a realizat acum 32 de ani (în anul 1983). Astfel a considerat că art. 385 alin. 2) Noul Cod civil este aplicabil situației sale.
Considerăm că, deși conform art. 43 Legea 71/2011 de aplicare a Noului Cod civil dispozițiile art. 385 Noul Cod civil privind încetarea regimului matrimonial se aplică în cazul divorțului care intervine după data intrării în vigoare a Codului civil, alin. 2) al art. 385 se poate aplica doar în cazul divorțului prin acordul soților. Această concluzie rezultă fără echivoc din interpretarea gramaticală a alin. 2) din art. 385 Noul Cod civil care atestă faptul că doar în cazul divorțului prin acordul soților se poate constata încetarea regimului matrimonial de la data separației în fapt, la cererea unuia dintre soți sau la cererea formulată de ambii soți împreună.
Art. 385 alin. 2) Noul Cod civil nu se aplică în cazul în care divorțului din culpă. În cauza întâlnită de noi instanțele (de fond și de apel) nu au realizat o astfel de interpretare ci au dispus încetarea regimului matrimonial în baza art. 385 alin. 1) Noul Cod civil justificând hotărârile doar în temeiul dispozițiilor de aplicare a legii civile, respectiv pe cele care reglementează principiul neretroactivității legii civile: art. 3, art. 5 Legea 71/2011, art. 5, art. 6 Noul Cod civil. Soluția este corectă dar motivarea este lacunară având în vedere că nu s-a realizat o interpretare judiciară a art. 385 alin. 2) Noul Cod civil.
La acest moment procesul este în faza recursului, fază în care se acordă prioritate interpretării și aplicării normelor de drept, ceea ce va duce probabil la realizarea unei interpretare în acest sens și din partea instanței de judecată.
ÎN CONCLUZIE, doar în cazul divorțului intervenit prin acordul soților, fără a avea importanță procedura căruia îi este supus (inclusiv pe cale notarială sau administrativă), soții sau numai unul dintre soți pot cere instanței să constate că regimul matrimonial a încetat încă de la data separației în fapt, alin. 2) al art. 385 Noul Cod civil fiind o excepție de la regula prevăzută de alin. 1) al art. 385 Noul Cod civil care prevede faptul că regimul matrimonial încetează între soţi la data introducerii cererii de divorţ.
Vă vom ține la curent cu soluția și motivarea instanței de recurs pentru a verifica și o eventuală interpretare judiciară a acestui articol din Noul Cod civil care poate avea consecințe importante față de patrimoniul unor soți separați în fapt de mult timp și pentru care poate este favorabilă realizarea divorțului prin acord în vederea protejării celor două patrimonii ale soților.


Red. Av. D.I./16.04.2015

Niciun comentariu: